Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrköping

Nationella prov för tredjeklassare

Publicerat måndag 16 mars 2009 kl 16.18
1 av 2
Nationella prov väntar elever i årskurs 3.
2 av 2
Jens Bolgert, lärare i klass 3B på Lindöskolan.

Nu är det är dags för elever i årskurs tre grundskolan att göra de nationella proven. Det handlar om ämnesprov i matematik och svenska. På Lindöskolan i Norrköping satte man igång med bedömningsdelen som handlar om att eleverna får bedöma sina kunskaper i ämnet.
– Jag tänkte att jag kommer nog att få fel, fast nej det skulle bli roligt att göra provet, säger Vera Fridh som går i klass 3 B.

Under våren ska alla tredjeklassare i landet göra 17 delprov och de ska genomföras under två månaders tid. Förts från och med nästa år kommer proven att användas för att bedöma elevers kunskapsutveckling.

På Lindöskolan var det flera av eleverna som var lite nervösa.

– Jag kunde nästan inte sova. Det var så himla pirrigt. Då när man skulle göra provet så kunde man nästan inte koncentrera sig, för man hade tänkt hela tiden och sånt, säger Donavon Comey.

Klassföreståndare Jens Bolgert tycker att det är svårt att komma fram till vilket syfte proven har innan man har redovisat resultatet. Men han menar att undervisningen kan bli mer individuell.

– Man ser vad varje elev klarar av och vad varje elev behöver hjälp med. Så att man kan forma skolgången utefter den eleven, säger Jens Bolgert.

När första bedömningsdelen var färdig var Donavon Comey en av dem som kunde pusta ut och han tyckte att det gick bra.
– Det är bara bra att det är över nu, säger han.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Fakta: Nationella prov

Syftet med nationella prov är att det ska mäta elevernas kunskaper och vara ett stöd för betygsättningen. Proven kan ses som ett riktmärke för landets lärare så att undervisningen och bedömningen blir likvärdig.

Vårterminen 2009 skriver för första gången tredjeklassare nationella prov i svenska/svenska som andraspråk och matematik. Provet är obligatoriskt.

Även för femteklassare blir de nationella proven obligatoriska. De har tidigare varit frivilliga, men 98 procent av skolorna har deltagit. Eleverna skriver prov i svenska, matematik och engelska.

Niondeklassare har tidigare haft obligatoriska nationella prov i svenska, engelska och matematik. I vår tillkommer också prov i kemi, fysik eller biologi. SCB kommer att sortera ut vilka skolor som ska göra vilket delprov. För att lika villkor ska gälla skriver alla niondeklassare proven samtidigt, eftersom de till skillnad från de yngre eleverna får betyg. Källa: Skolverket (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".