Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Söderköping

E22 vinnare i ny trafiksatsning

Publicerat fredag 27 mars 2009 kl 13.39

Förbifart Söderköping ska prioriteras. Det föreslår bland annat Vägverket i det förslag på ny infrastruktursatsning som tagits fram. Men de som propagerar för snabbspårjärnvägen Ostlänken saknar stora järnvägssatsningar.

Vare sig södra eller västra stambanan finns med bland de förslag till prioriterade projekt som trafikverken tagit fram, trots att järnvägssträckorna är i behov av upprustning.

– Det kommer att gå ut över arbetspendlingen till Stockholm och utrymmet för pendeltåg på sikt, säger Per Sandström vd på Nyköping-Östgötalänken.

I fjol gav regeringen Banverket, Vägverket och Sjöfartsverket i uppdrag att ta fram en gemensam plan för utveckling av infrastrukturen. Myndigheterna har nu arbetat i flera månader med att ta fram den lista över prioriterade projekt, som Ekot nu tagit del av, och som senare i höst ska lämnas över till regeringen.

I Östergötland är det två projekt som finns med på den preliminära listan: järnvägsanslutning till kombiterminalen på Händelö i Norrköping och E22, förbifart Söderköping, förbifart Norrköping och sträckan mellan städerna.

– Det är naturligtvis positivt att förbifart Söderköping finns med, men det är minst lika positivt att förbifart Norrköping och sträckan mellan Söderköping och Norrköping finns med, säger Söderköpings kommunalråd Magnus Berge (C).

Dessutom finns flera andra projekt längs E22 söder ut med i förslaget. 

– Jag tolkar det som att regeringen och Vägverket förstått att de här projekten måste till för att öka statusen på E22.

Ostlänken nämns inte bland de prioriterade projekten, men beslut om snabbspårjärnvägen kommer att fattas separat om det blir aktuellt att börja bygget.

Det saknas stora järnvägssatsningar i den preliminära listan, anser Per Sandström på Nyköping-Östgötalänken.

– Kapacitetsproblemet på södra stambanan är ett nationellt problem och måste åtgärdas. Tyvärr finns inga åtgärder med i den här planen.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".