Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lantmännen får leverera foder igen

Publicerat tisdag 19 augusti 2003 kl 14.36
Lantmännens foderfabrik i Norrköping får börja leverera foder igen. Det beslutade Jordbruksverket i dag efter att ha inspekterat fabriken på nytt. Samtidigt konstaterar verket att flera svenska foderfabriker de senaste åren drabbats av salmonellasmitta.
Vid Jordbruksverkets senaste inspektion konstaterades att Lantmännens fabrik i Norrköping nu vidtagit samtliga åtgärder enligt de krav som finns och att anläggningen är sanerad. I början av augusti beslutade verket att låta Lantmännen återuppta tillverkningen av foder, men att inga leveranser fick ske. Salmonellasituationen på landets foderfabriker har undersökts under perioden 1998 och fram till i år. Sammanställningen är inte heltäckande, men visar ändå på att flera foderfabriker runtom i landet någongång drabbats av smitta. Enligt Jordbruksverket har det funnits olika anledningar till att salmonella kommit in i fabrikerna. Den vanligaste orsaken är via importerade proteinråvaror. Men även fåglar, gnagare eller med människor kan smittan ha tagit sig in i foderfabrikerna. Enligt Jordbruksverket är salmonellautbrottet vid Lantmännens fabrik i Norrköping det första av större omfattning som går att spåra till fodertillverkning.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".