Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LINKÖPING

Fiskätare lagrar gifter

Publicerat tisdag 2 juni 2009 kl 06.41

Om du äter fisk med låga mängder miljögift vid många tillfällen så riskerar kroppen att ta upp och lagra höga halter av giftet. Det visar en undersökning som arbets- och miljömedicin i Linköping gjort.

– De personer som äter fisk ofta, får i sig en viss del miljögifter, trots att de äter fisk som inte innehåller jättehöga halter, säger biologen Ingela Helmfrid, som är en av dem som ligger bakom studien.

3000 kvinnor i åldrarna 15 till 45 år som bor kring Vättern, Vänern, småländska höglandet och Gävleborgskusten har svarat på frågor om sin fiskkonsumtion. Av dem som åt fisk flera gånger i veckan valdes 130 stycken ut för provtagning av blod och analyser av hårstrån.

De som åt stora mängder fisk hade, inte helt oväntat, höga halter av organiska miljögifter som PCB i kroppen, även halten av kvicksilver var höga. Men det anmärkningsvärda var att även de som äter mager fisk som inte innehåller lika höga halter av miljögifter som fetfisk ändå hade relativt höga halter av miljögifter kroppen, om än inte lika höga.

Samtidigt visar analyserna att de som äter mycket fisk har en högre andel nyttiga omega 3-fettsyror i kroppen. Ingela Helmfrid på Arbets- och miljömedicin i Linköping menar att det är en anledning till att fortsätta äta mycket fisk, trots riskerna.

– Nyttan överväger riskerna, men man ska välja fisk som innehåller lägre halter av gifter.

Det är något som småbarnsmamman Ingeborg Tormalm i Norrköping kommer att göra, även om kostråden för gravida och ammande kvinnor så småningom kan komma att ändras.

– Jag skulle nog fortsätta äta fisk en gång i veckan.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".