Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
LINKÖPING

Nytt varsel på Saab

Publicerat tisdag 2 juni 2009 kl 08.36

Uppdaterad 15.57

Saab Bofors Dynamics varslar 370 anställda om uppsägning. På Saab i Linköping berörs 115 personer. 

– Den här gången känner jag att det kan faktiskt hända mig också, så orolig är man ju naturligtvis, säger Annabell Åstrand, anställd på Saab Bofors Dynamics i Linköping.

– Orsaken till varslet beror på att vi avslutar en del utvecklingsuppdrag. Sedan har det svenska försvaret sagt att man i fortsättningen avser att i huvudsak köpa sina materialsystem ”från hyllan”, som man uttrycker det, säger Thomas Samuelsson, vd för Saab Bofors Dynamics.

Enbart tjänstemän som arbetar på Saab Bofors Dynamics berörs av varslet. I Karlskoga berörs 148, i Eskilstuna 84, i Linköping 115 och i Göteborg 23 anställda.

– Den här gången känner jag att det kan faktiskt hända mig också, så orolig är man ju naturligtvis. Men det var inte överraskande, det har man ju haft på känn att det skulle komma någonting, säger Annabell Åstrand, anställd på Saab Bofors Dynamics i Linköping.

Huvudorsaken till varslet är regeringens beslut om att ändra inriktningen på materialinskaffningen till det svenska försvaret. Därmed finns det inte några större utvecklingsprojekt för Saab Bofors Dynamics åt försvaret.

– Det här är föranlett av att man från svenska försvaret inte avser att starta några nyutvecklingsprogram. Vi får anpassa oss till rådande omständigheter och det här har beslutats i demokratiskt ordning. Vi har som företag att förhålla oss till det och anpassa vår verksamhet efter det, säger Thomas Samuelsson.

Arbetsförmedlingarna i de olika länen har kontaktats och förhandlingarna med facken har inletts.

– Stämningen blev nog lite lätt chockartad för många idag, säger Mats Jacobsson en av två ordföranden i facket Unionen på Saab Bofors Dynamics.

Saab genomför en översyn av samtliga verksamheter och ytterligare varsel kan inte uteslutas. I april varslade Saab 300 av sina anställda i Linköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".