Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Klockan tickar mot vårdval

Publicerat tisdag 2 juni 2009 kl 16.05
1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Om tre månader införs vårdval i Östergötland. 1 september kan varje östgöte välja vilken vårdcentral man vill gå till utan dagens väntelistor. Landstinget tog beslut i slutet av förra året och den första september ska vårdvalet börja gälla. Men Boel Lindberg som är ekonomichef på Skarptorps vårdcentral i Norrköping tycker att det går för fort fram.

– Det är ett väldigt tempo i införandet både från riksnivån och från östgötanivån, säger Boel Lindberg ekonomichef på Kneippengruppen som driver tre vårdcentraler i Norrköping.

På Skarptorps vårdcentral där Boel Lindberg sitter och på många andra vårdcentraler gör man nu allt för att tolka de regeltexter som finns och förbereda sig på förändringen i höst.

– Vi måste vänja oss vid att det snabbar kan hända saker som gör att vi måste ställa om. Det ändrar våra villkor det kan ju slå åt båda håll, vi kan få många fler men också många färre på våra listor, säger Boel Lindberg.

En trappa upp från Boel Lindbergs kontor sitter Elvy Sandström och väntar på att få komma till läkaren.

– Det är ju bra att kunna gå till vilken vårdcentral man vill. Men jag tänker inte byta. Det här är nära och bra.

Och likadant tänker faktiskt så väl hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande som vice ordförande.

Landstinget har nu kommit så långt att vårdcentralerna har auktoriserats, avtalen är ännu inte påskrivna. Tre nya vårdcentraler kommer att öppna i höst, i Norrköping, Linköping och Åtvidaberg. Så långt är Lasse Pettersson (VL) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden nöjd.

– Det som är oklart idag är Boxholm där Carema sagt upp avtalet från årsskiftet. Men det finns intressenter och annars har närsjukvården uppdrag att se till att det finns vårdcentralsverksamhet där.

Det är en dryg sommar tills allt ska vara klart och vi östgötar ska börja välja vårdcentral men Christian Gustavsson (M) håller inte med Boel Lindberg på Skarptorps vårdcentral om att det jäktas.

– Jag förstår att det känns som ett tryck för dem som jobbar på vårdcentralerna men det är ju faktiskt meningen. Vi har ju jobbat med vårdvalssystem i princip i tre år så förskräckligt fort tycker jag inte att det går.

Vårdval innebär också en tydlig konkurrens om patienterna mellan vårdcentralerna eftersom varje patient har är värd en viss summa pengar och det här kommer snart att märkas tror Gustavsson.

– Hittills har vi sett en vårdcentral, Berga, som har marknadsfört sig en del. Vi har ett antal nya vårdcentraler som vill starta och det är klart att de vill marknadsföra sig och det tror jag även våra landstingsdrivna vårdcentraler kommer att vilja.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Detta innebär vårdval

  • Du får fritt välja vårdcentral.
  • Du ska bli listad inom två månader på vald vårdcentral.
  • En vårdpeng följer med varje person.

Källa: Landstinget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".