Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

S vill satsa byggbranschen ur krisen

Publicerat onsdag 3 juni 2009 kl 11.40

Genom att tidigarelägga investeringar och ett ROT-avdrag även för företag och kommuner skulle 1500 byggjobb skapas i Östergötland. Det menar Socialdemokraterna och fackföbundet Byggnads som nu vill satsa den hårt drabbade byggbranschen ur krisen.

– Idag har vi tio procents arbetslöshet bland byggnadsarbetare i Östergötland och vi har många ungdomar som är på väg ut i arbetslivet. Det här skulle vara ett sätt att få igång en del projekt, säger Magnus Cato ordförande i Byggnads avdelning 9 Öst.

Byggbranschen är konjunkturkänslig. I Lågkonjunktur stannar helt enkelt de flesta lyftkranar och nu Socialdemokraterna och Byggnads se statligt stöd för att få igång branschen. ROT-avdraget gäller idag bara privatpersoner, det borde gälla även kommuner och företag som behöver renovera och rusta upp till exempel lägenheter och gatumiljö.

Dessutom vill de se att kommuner och staten tidigarelägger en rad investeringar, både byggprojekt och vägprojekt. Förutom att man minskar arbetslösheten så skulle man i längden tjäna på det.

– Det är radikalt billigare att bygga i en lågkonjunktur. Byggföretagen vill hålla igång sin verksamhet och lägger lägre anbud, säger Lars Bengtsson ombudsman för Socialdemokraterna i Östergötland.

Socialdemokraterna i Östergötland har tagit fram en lista över byggprojekt i varje kommun som de menar skulle kunna sättas igång med kort varsel. Det handlar om allt från renoveringar i kommunala hyreslägenheter, en ny brandstation i Motala och båtlyften i Söderköping. Satsningar som partiet menar skulle ge upp till 1500 byggjobb i Östergötland och ytterligare jobb hos underleverantörer.

– Det finns en del projekt som kanske ligger i röret, till exempel ett storfängelse i Norrköping. Kommer det bygget igång under en lågkonjunktur så är det klart att det blir billigare, råvarupriserna har ju också gått ner, säger Magnus Cato.

Exakt hur ROT-avdraget för kommuner skulle se ut har Socialdemokraterna inte bestämt sig och oavsett statligt stöd så innebär satsningen kostnader i miljardklassen för de östgötska kommunerna. Pengar som ekonomiskt pressade kommuner nog inte har i dagsläget.

– Det har inte varit möjligt att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för samtliga projekt. En del av de här kommer att kunna genomföras tidigare andra inte.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Fakta: ROT-avdrag

Man får dra av halva arbetskostnaden för renoveringar om- och tillbyggnader i hemmet. Som mest får man dra av 50 000 kronor. Socialdemokraterna har inte lagt fram ett förslag på hur ROT-avdraget skulle fungera för kommuner och företag.

Byggprojekt som (S) vill skynda på

Projekt, kostnad mkr, arbetstillfällen

  • Äldreboende Åtvidaberg,  59, 18
  • Räddningsstation Motala, 85, 32
  • Fängelse Norrköping ca 500, ca 150
  • Godsterminal Skänninge, 90, 10
  • Vasastaden Linköping, 100, 30
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".