Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Var tionde östgöte utan jobb 2010

Publicerat tisdag 9 juni 2009 kl 13.25
Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX

Även om vissa branscher nu anar en ljusning kommer arbetslösheten i Östergötland att växa under det kommande ett och halvt året. Enligt den prognos som Arbetsförmedlingen presenterar idag kommer antalet arbetslösa i länet att öka med 10 000. I slutet av 2010 spås var tionde östgöte vara utan jobb.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos bedöms sysselsättningen minska under de kommande två åren efter några år med jobbtillväxt på länets arbetsmarknad. Omställningen från hög- till lågkonjunktur har gått mycket snabbt och orsakades av finanskris, kraftigt fall på exportmarknader och försvagad inhemsk konsumtion.

Monica Ståhl som är chef för arbetsförmedlingen i Linköping ser dock en situation som ser både negativ och positiv ut.

– Vi tror att vi tyvärr kommer se en ökad uppgång av arbetslösheten men att företagen är mer hoppfulla, säger hon.

Arbetsförmedlingen ser en ljusning av läget i slutet av 2010, men enligt Monica Ståhl kan en förändring komma tidigare:

– Det här är ju inte en kris för bara Sverige, utan det är en global kris och jag tror att insatser i Europa och USA kanske kan påskynda den här utvecklingen så att vi kan se att det vänder redan i början av 2010.

Under det senaste året har antalet öppet arbetslösa stigit från 8 900 personer, som ett genomsnitt för första kvartalet 2008, till 10 300 personer under första kvartalet 2009. Om ytterligare ett år beräknas antalet öppet arbetslösa uppgå till 14 100 personer i länet. Arbetslösheten kommer då att motsvara 5,2 procent av befolkningen i åldern 16-64 år.

För resterande del av 2010 beräknas den öppna arbetslösheten sjunka till 12 600 personer vid utgången av år 2010, men den minskningen beror inte på en förbättrad arbetsmarknad, utan på att fler öppet arbetslösa övergår till att delta i arbetsmarknadspolitiska program.

De som har drabbats hårdast av krisen är ungdomarna. Sedan förra året har antalet unga arbetslösa stigit med 68 procent i länet. Praktik är en möjlighet för unga att välja rätt utbildning och få en fot in på arbetsmarknaden. Men intresset av att ta mot praktikanter är svagt.

– Det är inte bara Arbetsförmedlingen kan ta tag i det här. Det är en samhällsfråga, att vi inte ska tappa en hel generation ungdomar, säger Birgitta Tegidius på Arbetsförmedlingen i Motala.

Enligt Monika Ståhl handlar det nu om att man ska se till att utbilda sig:

– Se till att ha en bra gymnasiekompetens och om du har förutsättningar och lust, gå vidare och utbilda dig på högskolan.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".