Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor variation i Sveriges klimat

Publicerat onsdag 10 juni 2009 kl 08.50
Blir en vanligare syn. Medeltemperaturen väntas stiga de näramste tusen åren. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Klimatet i Sverige har varierat enormt de senaste 100 000 åren. Medeltemperaturen vintertid har exempelvis varierat med 40 grader. Det visar en ny kartläggning av det nordiska klimatet som genomförts av bland andra SMHI. Beräkningarna visar också att vi kan vänta oss ett varmare klimat de närmsta tusentals åren.

Våra svenska vintrar kan ibland vara bitande kalla, men det är ingenting mot de var under istiden för cirka 20 000 år sedan. Då låg ett istäcke över hela Sverige, och medeltemperaturen på vintern var så låg som minus 40.

Annat var det under perioden innan förra istiden. Då kunde medeltemperaturen ligga över fem plusgrader.

Det här visar en kartläggning av Sveriges klimat som gjorts av forskare vid SMHI, Kungliga Tekniska högskolan, och universiteten i Lund och Stockholm, där man har granskat hur klimatet har sett ut de senaste 100 000 åren.

Under den perioden har klimatet varierat mycket, säger Erik Kjellström vid SMHI, en av forskarna bakom studien.

– Det har varit ett omväxlande klimat. Tittar man på en hundratusenårsperiod så går klimatet från att vara ganska varmt, som nu när vi inte har någon inlandsis, till att bli allt kallare. Så småningom så byggs det upp en stor inlandsis. Det är sådana förhållanden som har rått de senaste hundra tusen åren, säger Erik Kjelström.

För att göra sin kartläggning har forskarna använt sig av bland annat information om havstemperaturer, som man kunnat utläsa av avlagringar på havsbotten. Skillnader i jordens omloppsbana runt solen, och hur mycket växthusgaser som funnits i atmosfären, har också tagits med i beräkningarna.

Utifrån resultaten går forskarna vidare och gör förutsägelser om hur Sveriges klimat kan förändras de närmsta tusentals åren.  Om utsläppen av växthusgaser fortsätter så kan vi vänta oss ett avsevärt mildare klimat.

– I ett sådant klimat, som ligger ett par tusen år i framtiden, så skulle klimatet i Sverige vara tre till fem grader varmare än idag, säger Erik Kjellström.

Den här varma perioden kan komma att vara i några tusen år och kan bland annat innebära avsevärt högre havsnivåer, när grönlandsisen smälter. Men på ännu längre sikt vänder klimatet oundvikligen igen, och Sverige går på nytt in i en istid.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".