Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bidrag saknas till sommarskola

Publicerat fredag 12 juni 2009 kl 05.30
1 av 2
2 av 2
Håkan Wetell, barn- och utbildningschef Valdemarsvik.

Uppdaterad version 15:45
Nu drar sommarskolorna igång runt om i länet. I år har de tio östgötska kommuner som bedriver undervisning på sommaren inte fått tillräckligt med pengar från Skolverket för kurserna och tvingas därför ta ur egen ficka.

Norrköpings kommun har bara fått bidrag för knappt hälften av de utbildningsplatser man sökt för.

– Det är första gången vi inte får täckning för det vi söker. Jag tror det beror på att det är många som söker, säger utbildningschefen Lars-Åke Edvardsson.

Hans antagande bekräftas av Skolverket, som i år fått in mer än dubbelt så många ansökningar om bidrag som förra året. 

– Vi har precis lika mycket pengar som föregående år och vi har försökt att dela ut dem så rättvist så möjligt, säger Lina Collin på Skolverket. 

Att ordna sommarskola är frivilligt för en kommun, men har visat sig vara ett lyckat sätt att hjälpa de elever i grundskolan och gymnasiet som inte fått godkänt i något eller flera ämnen. I Norrköping behöver nästan 500 elever läsa upp sina ofullständiga betyg i sommar men kommunen får bara bidrag för 236.

Så nu måste kommunen för första gången ta pengar ur egen kassa för att erbjuda platser till alla de elever som vill gå i sommarskola.

– Det handlar om ett par hundratusen kronor vi får lägga till själva, säger Edvardsson.

Läget är likadant i övriga nio östgötska kommuner som ordnar sommarskola i år. Skolverket har fått in ansökningar för totalt 728 elever men har bara beviljat pengar för knappt femhundra. Totalt handlar det om drygt en halv miljon kronor mindre än vad kommunerna önskat.

Men trots ansträngd ekonomi i många kommuner så kommer alla östgötska elever som vill gå i sommarskola att få det. De pengar som saknas kommer att skjutas till, visar en rundringning som Sveriges Radio Östergötland gjort.

Valdemarsviks kommun har bara fått pengar till 10 av 45 sökta sommarskoleplatser.

– Det känns lite snopet och negativt. Det hade verkligen varit jättebra om vi fått pengarna för vi har många hål att stoppa pengar i så lite tufft är det.

Vad gör ni nu?
– Vi kommer att köra som vanligt. Det finns en hög förväntan från föräldrar, elever och lärare som tycker det är en bra utbildningsform. Vi gör det ändå och tar fram pengarna ur befintlig budget.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".