Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner på Cementa industri med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland.
(Publicerat igår kl 19.24)

Sjukhusinfektioner minskar i länet

Publicerat onsdag 17 september 2003 kl 07.07
Arbetet med att minska antalet infektioner i vården har varit framgångsrikt i Östergötland. Sedan tre år tillbaka registrerar de flesta kliniker vid länets sjukhusinfektioner som har uppstått i vården och nu går det att se infektionerna har minskat med 20 procent sedan registreringen påbörjades.
-En orsak kan vara att medvetenheten och rutinerna har förbättrats, säger hygienöverläkare Barbro Isaksson till Sveriges Radio Östergötland. Sedan år 2000 registrerar sjukhusen i länet några av de vanligast förekommande infektioner som har uppstått i vården. Det gäller urinvägsinfektion, blodförgiftning och en tarminfektion. De här tre nyckelinfektionerna har minskat med 20 procent sedan registreringen påbörjades. I genomsnitt räknar man med att mellan fem och tio procent av patienterna drabbas av infektioner under själva vården. Bara i Östergötland motsvarar det en vårdkostnad på 140 miljoner kronor. Men vinsterna är fler än så: -Det blir kortare vårdtider, minskad antbiotikaanvändning och mindre lidande för patienter och anhöriga. Landstinget i Östergötland är hittills ensamt med en sådan här omfattande registrering. Resultaten skulle ha presenterats på en konferens i Stockholm slutet av förra veckan, som avbröts efter mordet på Anna Lindh.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".