Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler tjejer i jordbruket

Publicerat lördag 18 juli 2009 kl 11.36
1 av 2
Karolina Hårsmar, en av allt fler kvinnor i jordbruket.
2 av 2

Allt fler tjejer vill bli bönder, Statistik från Sveriges lantbruksgymnasier visar att allt fler tjejer söker sig till de gröna näringarna.

33-åriga Karolina Hårsmar bedriver växtodling och mjölkproduktion på Öjeby gård utanför Linghem.

– Det första stora är djurintresset. Många har fördomar mot kor men man kan få ganska mycket tillbaka från en ko också precis som med hundar, katter och hästar. Sedan är det ju friheten man har på landet som vägen in också.

Statistik från 55 naturbruksgymnasier i landet som samanställts av LRF visar att andelen tjejer som väljer jordbruksinriktning har ökat med 30 procent på tio år.

Populärast bland tjejerna är fortfarande inriktningen lantbruksdjur men även växtodling lockar allt fler.

– Traditionellt har alltid djuren lockat tjejer mer än maskiner. Det är fortfarande starkt tryck på djursidan från tjejer men vi ser också ett ökat intresse på växtodlingssidan, säger LRF:s ordförande i Östergötland Peter Borring.

Vad beror det på?
– Det är lätt att säga Bonde söker fru men jag skulle i alla fall tro att vi har fått en ny syn från samhället på jordbruk. Plus att det är jordnära och enkelt och det lockar allt fler i stressad storstadsmiljö

– Man märker att attityden förändrats. Tjejer är med på fler ställen i hela samhället. Sedan har jordbruket också moderniserats. Man behöver inte vara jättestark föra att driva ett lantbruk längre, säger Karolina Hårsmar.

Vad betyder det att fler tjejer tar plats i lantbruket?
– Nya lösningar och idéer. Man jobbar ju på olika sätt tycker jag. Det är många som vill ha tjejer till att sköta kalvar.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".