Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
finspång

Få kommuner förberedda på pandemi

Publicerat måndag 27 juli 2009 kl 05.00

Majoriteten av dem som ska jobba med planeringen är på semester. Och många anställda inom exempelvis äldreomsorgen i kommunerna vet inte hur de ska arbeta när det blir ett utbrott. I Finspång, som i så många andra kommuner, får planeringen vänta tills ansvariga är tillbaka.

– Det är fortfarande semestertider, så det är väl när alla ordinarie är tillbaka som man får börja prata om det här, säger Anna Kreutz som är enhetschef på ett servicehus i Finspång kommun.

Äldreomsorgen kan drabbas hårt vid en pandemi. I värsta fall kan både personal och boende drabbas av influensaviruset. Då är det kommunernas ansvar att planera för att verksamheten kan bedrivas och att de äldre kan få den hjälp de behöver. Och från MSB myndigheten för samhällsskydd och beredskap anser man att kommuner borde planera för att kunna upprätthålla en bra nivå på viktiga verksamheter.

Saker som till vardags kan vara mycket självklara och naturliga kan bli ett stort bekymmer vid en pandemi. Problem med El och vattenförsörjningen, transporter och matleveranser är några exempel på problem som kan behöva en konkret lösning.

En enkätundersökning som Sveriges Radio Östergötland har skickat till kommunerna visar att majoriteten av områdesansvariga i kommunerna har semester. Bara några kommuner svarat att de jobbar med frågan. De övriga hänvisar till en generell beredskapsplan som togs fram för ett år sedan.  Så här säger en undersköterska i Finspång kommun om hur de ska hantera en eventuell smitta.

– Det beror på från fall till fall hur man gör då. Beroende på vad det är för något om det är det här viruset eller inte. Du får väl prata med den som har hand om hygienen hygiensköterskan hur vi ska bete oss och så.

Är det inte redan för sent då borde man inte göra det här innan?
– Jo det är sant, du får ta den frågan med henne sen, hur vi ska göra.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se
Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".