Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Patienters sekretesskydd ska skärpas

Publicerat fredag 21 augusti 2009 kl 06.45

Patientuppgifter ska inte kunna hamna i orätta händer, men i praktiken har riksdagen fattat beslut som innebär risker för patienternas integritet, anser Moderaterna i Östergötland. I en motion till partistämman som hålls i slutet av augusti, vill de pröva en skärpning av lagstiftningen och partiledningen håller med.

Frågan gäller hur balansen ska se ut mellan patienternas rätt till sekretesskydd av uppgifter sjukjournalen och landstingens vilja att kontrollera att de skattepengar som används för vård, används på ett korrekt sätt.

Finn Bengtsson är moderat riksdagsman och själv läkare. Han tycker att den lag som riksdagen nyligen stiftat som innebär att privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster som tar emot skattebetalda patienter är skyldiga att lämna upplysningar och visa upp patientjournaler på begäran från landstinget, innebär ett brott mot sjukvårdssekretessen.

– Det kan i värsta fall vara så, vilket inte alls är orimligt, att en lokal tjänsteman skulle få sin chefs känsliga patientjournal framför ögonen. Det inser var och en då att det är omöjligt att sortera ut den information som är av rent ekonomisk karaktär mellan en vårdgivare och en patient när det samtidigt står en förfärlig massa annan information där som inte ska vara tillgänglig för någon annan än vårdgivaren och patienten för granskning.

Om fler än i dag får tillgång till känslig patientinformation och överskottsinformation innebär det en risk för patientens integritet. Tillräckligt stor för att överväga att skärpa lagen. Det anser även den moderata partistyrelsen.

– Det är ett bekymmer och därför måste man titta över den. Jag tycker att det är bra att vi då som parti och partistyrelse tar upp detta. Vi har inte i vårt arbete med sjukvården tagit upp det här alls men nu är det jättebra att folk har sett det och att vi säkrar även det här, säger Susanna Haby.

På socialdepartementet finns inga planer på att överväga skärpt lagstiftning.

– Jag tror inte att det kommer att bli någon större skillnad jämfört med hur det är i dag. Det här är väldigt hårt reglerat, vilka som får tillgång till informationen och hur man får tillgång till informationen så jag tror i praktiken inte att det gör någon jättestor skillnad, säger Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig hos den kristdemokratiske socialministern Göran Hägglund.

Regeringen anser att det finns ett behov av ökad kontroll, även om en del av de läkare som berörs hellre vill "sköta sig själva" enligt Tobias Nilsson.

– Det har varit ett mycket separat system jämfört med det övriga landstinget och det landstingsdrivna där man fått betalt per besök i princip. De allra flesta patienter har varit nöjda och det har rullat på. De har fått en bra vård. Men det har funnits misstankar om att vissa inte har gett en bra vård och det är därför det har kommit krav på att man måste ha större insyn på verksamheten. Det är i det här området som det har uppstått både missförstånd och konflikter.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".