Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
linköping

Skyddat boende för utsatta kvinnor

Publicerat måndag 14 september 2009 kl 05.00
1 av 2
Sanna Detlefsen är samordnare på Stadsmissionen i Linköping.
2 av 2

Nu ligger Stadsmissionen i Linköping i startgroparna för att starta ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor i missbruk. En grupp som hittills inte haft någonstans att ta vägen eftersom de inte är välkomna på kvinnojouren. Sveriges Radio Östergötland har träffat Lena, som för drygt ett år sedan lyckades ta steget och lämna sin man efter att ha levt med alkoholmissbruk och blivit misshandlad i tio år.

– Sen var det ett av mina barn som blev vittne till en grov misshandel och då kände jag att för barnens skull, så måste jag ta mig härifrån, berättar Lena som egentligen heter någonting annat. Då tog jag kontakt med socialförvaltningen för att få en bostad.

Men eftersom Lena inte fick någon hjälp med bostad av socialförvaltningen fick hon lov att flytta hem till sina föräldrar.  För det finns ingen hjälp att få för missbrukande kvinnor, på de flesta platser i landet.

I Linköping har Stadsmissionen jobbat för ett skyddat boende för kvinnor i missbruk sedan sex år tillbaka. Nu har kommunen fått ekonomiskt stöd av länsstyrelsen. Och behovet är stort. Enligt Sanna Detlefsen samordnare på Stadsmissionen i Linköping, utsätts 97 % av kvinnor i missbruk för våld och för dem finns inget skydd idag, eftersom kvinnojouren inte tar emot kvinnor med beroende.

– De är hänvisade till kompisar, gömma sig ute, eller vara på gatan. Det som är vanligast är att man faktiskt är kvar i relationen.  

Men nu kommer man att starta upp med tre platser i Linköping.

– Vi kommer att ha ett skyddat boende någonstans i Linköping och sen kommer vi att ha personal knuten till boendet. Man kommer att kunna komma på rådgivande samtal och då kan vi göra en bedömning av hotbilden, berättar Sanna Detlefsen. Och då kommer vi att kunna erbjuda att gå in i ett skyddat boende för en natt, eller två eller hur länge man nu känner att man behöver vara där.

Och Lena säger att det är viktigt att kunna få akut hjälp med boende när man väl tagit steget att lämna en våldsrelation.

– Just i den fasen när man bryter upp så behöver man ett boende där man kan känna sig trygg. Och det måste ske väldigt fort, berättar Lena.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".