Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
vadstena

Järnvägen kan bli minnesmärkt

Publicerat onsdag 26 augusti 2009 kl 06.51

Under en längre tid har Vadstena kommun jobbat för att smalspårsjärnvägen ska rivas och ge plats för exempelvis bostäder. Men idag presenteras en ny utredning som beställts av länsstyrelsen där det föreslås att området byggnadsminnesmärks.

– Det finns ett samhällshistoriskt värde eftersom en väldigt stor del av transportgodset utgjordes av sockerbetor som kördes till sockerbruket i Linköping, säger Anita Löfgren Ek som gjort utredningen.

Att utredningen presenteras idag gör frågan extra het. Järnvägsföreningen som idag hyr området är uppsagda och ska vara borta med lok och vagnar på måndag. Men efter att det den senaste tiden kommit dels en privat företagare som vill driva tågverksamheten vidare och nu senast förslaget om att byggnadsminnesförklara området har gjort att föreningen bett om uppskov för att undvika stora kostnader med att eventuellt flytta tågen fram och tillbaka.

Men enligt Tommy Palmqvist, Socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Vadstena ändrar det här inget. Föreningen ska flytta på utsatt tid. Frågan avgörs i hyresnämnden på torsdag. Och enligt Palmqvist har kommunen ändå inte har råd att rusta området.

– Om vi tittar på Vadstena som ort så är ju nästan hela stan ett kulturminne, säger han. Varje sektorsmyndighet kräver så pass mycket av oss så skulle vi tillgodose allt så skulle vi knappast ha råd med varken äldreomsorg eller skolor.

En byggnadsminnesmärkning kan enligt utredaren Anita Löfgren Ek göra det lättare för kommunen att söka pengar till att rusta järnvägen. Hon ser flera anledningar till att inte göra sig av med järnvägen.

– Det vore ju lite spännande om man kunde marknadsföra och utnyttja även den här lite modernare historien. Det är ändå ungefär hundra år av den sentida historien och som visar kopplingen mellan Vadstena och slättbygden för jordbruksproduktion, säger Anita Löfgren Ek.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".