Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Ökad konkurrens med vårdvalet

Publicerat torsdag 27 augusti 2009 kl 04.54
1 av 2
2 av 2

Vårdvalet, som snart införs i länet, kan medföra att sjukskrivningarna och användningen av antibiotika ökar - helt i onödan. Det befarar Bengt Janzon, som läkare på det privata företaget Medicinskt Centrum i Norrköping.

Den första september träder vårdvalet i kraft i Östergötland. Det kommer att bli lättare för nya vårdcentraler att starta verksamhet och de östgötska invånarna får fritt välja vilken vårdcentral de vill lista sig på. Hittills har tre privata vårdcentraler fått klartecken att starta.

Många vårdcentraler har redan nu fattat beslut om att utöka öppettiderna eller att erbjuda andra hälsofrämjande tjänster i hopp om att behålla sina patienter eller för att få fler att lista sig hos dem.

Förändringen kan med andra ord gynna patienterna, men reformen har en baksida, menar Bengt Janzon på Medicinskt Centrum i Norrköping. Patienter kan komma med orimliga krav och hota med att byta vårdcentral om han eller hon inte får som de vill.

– Det här ger ju patienten makt och de kan utnyttja det genom att de säger att de vill vara sjukskriven så och så länge, men om då läkaren nekar till det så kan patienten hota med att gå till en annan vårdcentral, säger Bengt Janzon.

Erfarenhet från Halland där man införde vårdval 2007 visar att konkurransen om patienterna blev mycket hårdare efter vårdvalet. Enligt ekonomie doktor Gert Paulsson på Handelshögskolan i Lund som har följt reformen i Halland och som i dagarna presenterade en delrapport om det, kan konkurrensen tvinga en del läkare att gå med på patienternas orimliga krav.

Erfarenheterna från både Halland och från Stockholm, som införde vårdval 2008, visar att första året ökade utskrivningen av antibiotika i båda länen.

Gert Paulsson anser att det är viktigt att landstinget noga följer effekterna av vårdvalet både när det gäller sjukskrivningarna och ordinationen av medicin:

– Jag tror att man måste skaffa sig verktyg som gör att man uppmärksammar de här riskerna, säger han.

Vrinnevilistans Lasse Pettersson, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, är dock inte särskilt orolig:

– Det finns alltid en risk och det man har gjort i Östergötland är att man har lagt ut kostnaden för vårdcentralerna och då "äger" de pengarna själva och styr på så sätt de kostnaderna, säger Lasse Pettersson.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".