Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ödeshög

Välbesökt möte om vindkraften

Publicerat torsdag 3 september 2009 kl 07.03

Trots den senaste tidens infekterade debatt om en kommande vindkraftsutbyggnad i Ödeshög, blev det en saklig nivå på det samrådsmöte som hölls i går.
– Får du upp dem i skogen och de blir 150 meter höga, då både ser man och hör dem och det är det som vi är rädda för, säger Hans Rydberg, en av mötesdeltagarna.

Ett sjuttiotal ansökningar om nya vindkraftverk har kommit in till Ödeshög i år. Planerna har skapat mycket debatt bland kommunens invånare. Framför allt är det de tänkta byggena i skogen och i så kallad övergångsbygd som har retat upp boende.

Det har inte bara varit upprörda åsiktsyttringar utan det har även förekommit hot mot politiker i miljö- och byggnämnden som beslutar i ärendena. Tidigare i somras beslöt nämnden att de inte ska fatta några beslut om nya vindkraftverk innan den nya översiktsplanen för skogsbygden är klar.

I går hölls ett samrådsmöte där det deltog, förutom Ödeshögsbor, miljö- och byggnämndens ordförande och tjänstemän från kommunen. Dessutom var tre konsulter från det företag som på kommunens uppdrag tagit fram förslaget till ny vindkraftsplan på plats, liksom regeringens särskilda vindkraftssamordnare Agne Hansson.

Det diskuterades djurliv och decibel, kulturlandskap och vad som är godtycke eller regler som måste följas. Mötet var ett samråd i processen att ta fram ett beslut om vindkraftsplanen och planen kommer nu att arbetas om för att sedan ställas ut minst en gång till före beslut.

De flesta som uttalade sig under mötet var negativa till en vindkraftsutbyggnad, men den ganska nyblivna Ödeshögsbon Mari Svelid ville berömma kommunen för hur man hanterat hela processen:

 – Som ganska ny invånare tycker jag att det är jätteroligt och bra med den här demokratiska processen som är i gång, säger hon.

Mari Svelid är positiv till vindkraft, men hon tycker att det är viktigt att man utreder var vindkraftsverken ska placeras.

– Samsyn, samverkan och grannsämja är ju viktiga saker, säger Mari Svelid.

Även lantbrukaren Hans Carlsson vill se en utbyggnad av vindkraften i Ödeshög.

– Ska vi kunna leva kvar och driva företag i kommunen så förutsätter det att vi får utnyttja de resurser som finns här, säger han. Det är upp till politikerna att bedöma om vi är en tillgång eller belastning, menar Hans Carlsson.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".