Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Influensan oroar småbarnsföräldrar

Publicerat fredag 11 september 2009 kl 04.50
1 av 3
2 av 3
Jenny Furenbäck o dottern Sigrid
3 av 3
Bo Orlenius verksamhetschef barnkliniken Norrköping

Flera barn i länet har hittills fått svininfluensa men ingen har blivit allvarligt sjuk, uppger landstinget. Men bristen på information om den nya influensan oroar många småbarnsföräldrar.

– Jag tänker försöka hålla min dotter borta från dagis så länge som möjligt. Så länge som det är en risk, säger småbarnsmamman Jenny Furenbäck.

Det är många föräldrar som känner sig oroade delvis på grund av att det är för lite information.

– Jag har inte hört så mycket om det här med småbarn, och hur de kan bli drabbade och hur man ska skydda dem, säger Jenny Furenbäck.

Bo Orlenius är verksamhetschef för barn och ungdomskliniken i Norrköping, han säger att det är en hel del frågor och att det är en viss oro. Men han menar att föräldrar inte behöver vara speciellt oroliga.

– Nej egentligen inte, jag menar det är så att barn drabbas av förkylningar. Det finns undersökningar som visar att barn under tre år som är på dagis drabbas av tio förkylningar per år. Det här ter sig som en förkylning, säger Bo Orlenius.

I länet har minst 8 barn konstaterats bära på svininfluensan. Men det är ingen av dem som har behövt sjukhusvård. Barnen drabbas sannolikt inte mer än andra i befolkningen dessutom har de barn som blivit sjuka fått lindriga symptom, som förkylning, ont i halsen och feber. Att barnen i nuläget drabbas lindrigt av svininfluensan kan delvis bero på att de redan är utsatta för en del infektioner.

– Som gör att deras försvar på något sätt påverkas så att de redan har ett visst skydd. Även om denna influensa är av en helt annan typ än de influenser vi haft tidigare enligt expertisen så lär det vara så, säger Bo Orlenius.

Småbarnsföräldrarna som har barn under tre år, som inte ska vaccineras bör de vara mer oroliga?

– Jag tycker detta är en kombination utav att man också måste leva, att inte isolera sig. Jag tycker att man ska leva normalt men tänka på hygienreglerna det är väl så det ska hanteras.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".