Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Linköping

Rättegång för sabotage mot vägbygge

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 11.29
1 av 3
Innan rättegången höll ett 30-tal fältbiologer en manifestation utanför Linköpings tingsrätt. Foto: Johan Gustafsson/SR Östergötland
2 av 3
19-åriga Karin Grenestam var en av de åtalade fältbiologerna. Foto: Johan Gustafsson/SR Östergötland
3 av 3

I dag hölls rättegången mot fem unga fältbiologer som åtalats för att ha försökt att sabotera ett vägbygge genom känsliga naturområden mellan Sturefors och Harvestad i Linköpings kommun. Innan rättegången samlades ett 30-tal fältbiologer till en manifestation utanför Linköpings tingsrätt.

– Jag är här för att jag tycker precis som de åtalade att det här vägbygget är väldigt, väldigt dåligt. Jag är här för att stödja dem, säger Sabrina Grönberg som var en av de fältbiologer som deltog i manifestationen.

När rättegången väl inleddes fylldes åhörarläktaren i rättegångssalen till sista plats. De fem åtalade kvinnorna, som är mellan 18 och 26 år gamla, satt på rad rakt framför rättens ordförande.

Utan omsvep erkände de att de i november förra året åkt ut till vägbygget och ryckt upp de pinnar som markerade var vägen skulle byggas. De anser att de miljöutredningar som gjorts är undermåliga och att vägbygget allvarligt skadar eklandskapet och därför borde stoppas.

De erkände däremot inte att de begått något egenmäktigt förfarande, vilket är det brott de åtalts för. De anser att de handlat i nöd.

– Vi anser inte att vi begått något brott. Vi tycker att vi handlade moraliskt riktigt, sa en av de åtalade i rätten.

Åklagaren Helene Mårtensson är tveksam till om det argumentet verkligen håller.

– Det har prövats i andra fall. Det finns fall från Högsta domstolen där domstolen sagt att det främst är myndigheter som ska pröva miljöaspekterna och att det i väldigt få undantagsfall kan handla om en nödsituation.

Byggbolaget Peab, som bygger vägen, har krävt 107250 kronor i skadestånd för det merarbete som uppstått på grund av att vägpinnarna tagits bort. Men eftersom Peab även räknat in moms i skadeståndsanspråket sänktes det raskt till 85800 kronor.

Försvarsadvokaten Thomas Wastesson pressade Peabs platschef hårt om skadeståndskravet verkligen är skäligt. Han tycker att skadeståndsanspråket helt ska ogillas.

– Kan man inte visa vilken skada man har är det svårt för domstolen att uppskatta beloppet på något sätt, och då bör det ogillas.

Efter rättegången var en av de åtalade, 19-åriga Karin Grenestam ganska nöjd med det som kommit fram i rätten. Hon ångrar inte det hon gjort.

– Jag tycker redan att det har lett till väldigt mycket. Vi har redan fått ett starkt stöd från allmänheten. Vi har kunnat inleda dialog med de olika myndigheterna. Vi känner att folk lyssnar på oss och vad vi har att säga.

Dom meddelas den 22 september.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".