Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Kritik mot luftburen kraftledning

Publicerat onsdag 14 oktober 2009 kl 15.17
Länsstyrelsen vill inte se en ny kraftledning. Foto: Bertil Ericsson Scanpix

Länsstyrelsen är starkt kritisk till förslaget om en ny luftburen kraftledning i västra länsdelen. Istället vill länsstyrelsen att kraftkabeln grävs ned.

Kraftledningen planeras gå mellan Hallsberg och Bankeryd och kommer att passera genom Motala, Mjölby och Boxholms kommuner. Länsstyrelsen menar att en luftburen kraftledning får allvarliga konsekvenser för skogsbruket och landskapsbilden.

– När man bygger upp en sådan här ledning så gör den rejäla gator i skogen den kan ju dessutom bryta sönder arrenderingar för bönderna, när det gäller jordbruket. Men sen är det även kulturmiljön, Göta kanal tillexempel där man inte har tagit tillräcklig hänsyn tycker vi, säger vikarierande landshövdingen Magnus Holgersson.

Kritiken mot planerna om den luftburna ledningen har kommit från fler håll. Lantbrukarnas riksförbund är en av de som har kritiserat Svenska Kraftnäts planer.

– Vi har fler aspekter men bland annat strålning, försvårad brukning för lantbruket, vi har påverkan för lantbruksdjur som betar under ledningen. Vi har osäkerhet för hur det påverkar oss människor om man stadigvarande vistas i dess närhet, säger Peter Borring, länsordförande i LRF.

Både LRF och länsstyrelsen menar att ledningen borde grävas ner och hävdar att det alternativet inte har undersökts tillräckligt av Svenska Kraftnät.
– Det finns en ny teknik där man kan gräva ner ledningen istället. Då skulle det få betydligt mindre påverkan på landskapet och på jordbruksmarken tillexempel.

Det är inget som Svenska Kraftnät ser som ett alternativ.

– Nej, därför att den kritiken som länsstyrelsen framför vilar på en felaktig grund. De tror att det finns ett alternativ som innebär en markförlagd likströmskabel, men något sådant alternativ finns inte, säger Mikael Odenberg, generaldirektör på Svenska Kraftnät.

Vidare säger han att det är en förstärkning av växelströmsnätet som behövs i den här delen av landet och att det inte går att genomföra med nedgrävda likströmskablar. Odenberg tycker att länsstyrelsen och LRF saknar kunskap för att komma med kritik.

– Vi kan inte betrakta länsstyrelsen som en elektroteknisk expertis och vi kan inte betrakta LRF som de som avgör hur det svenska elsystemet bäst konstrueras, säger Mikael Odenberg.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".