Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
norrköping

"Inget skäl att ändra regler"

Publicerat lördag 9 januari 2010 kl 09.37
Foto: Björn Persson

Både räddningstjänsten och företaget Dow Chemicals i Norrköping kommer att utreda det som hände under fredagen då en tank med ämnet metakrylsyra hotade explodera och ett större område i Norrköping fick spärras av.

Men enligt räddningschef Håkan Dahm i Norrköping så är händelsen inte orsak för att kräva ändrade regler för företagets verksamhet.

- Den här enskilda händelsen ger oss inte skäl till att jobba på det sättet. Är olyckan framme så är det väldigt mycket som kan bli väldigt farligt och påverka mycket, säger han.

Räddningstjänsten hade kontakt med kemiexperter på flera håll i landet igår, bland annat hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och hos ett företag som tar emot och hanterar stora mängder kemikalier. Det berättar Mattias Brauns, insatsledare på brandkåren i Norrköping.

Han säger också att man i ett skede övervägde att evakuera det avspärrade området på Händelö och gå ut med ljudsignalen VMA - viktigt meddelande till allmänheten -  som uppmanar invånarna att hålla sig inomhus och lyssna på radio. 

Men det behövdes inte eftersom temperaturen i metakrylsyran började sjunka. Enligt räddningstjänsten så är det när temperaturen stiger med två grader i timmen som faran för en explosion finns. Och så var fallet en bit in på eftermiddagen igår innan det vände och temperaturen började sjunka.

Räddningstjänsten och företaget behövde då inte heller tömma tanken, så som man planerat. Håhan Dahm berättar att Dow Chemicals har uppsamlingsbassänger där kemikalier kan samlas upp vid ett läckage till exempel. 

- Det är en av de inbyggda skyddsåtgärder som finns inom företaget, säger han.

Nu kommer kemiexperter att bedöma och analysera metakrylsyran i tanken för att avgöra hur det fotsatta arbetet ska ske. 

Enligt Norrköpings tidningar är Norrköping en av de kommuner i landet som har flest företag där man hanterar farliga ämnen. Kommunen har bestämt att skyddet mot kemikalieolyckor ska öka och vill att de farliga transporterna ska flyttas utanför tättbebyggt område mer än nu, skriver NT.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se  

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".