Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Linköping

Satsning gav fler jobb till flyktingar

Publicerat söndag 24 januari 2010 kl 09.53
Foto: Claus Gertsen / SCANPIX

För två år sedan satsade Linköpings kommun 60 miljoner kronor på att få fler nyanlända flyktingar i arbete snabbare, genom fler praktikplatser och yrkesanpassad svenska. Nu tar staten över en del av arbetet - efter Linköpings modell - och Linköping får avsluta sin satsning.

På de två år som jobb och praktik har varit i fokus i Linköping har andelen flyktingar i jobb efter introduktionen ökat från 17 till 22 procent.

Från den första december ska staten via Arbetsförmedlingen ta en större del av ansvaret för flyktingarna än idag. Regeringen uppger arbetslinjen som orsak, och att döma av resultat i Linköping så kan det vara rätt väg att gå.

Landets kommuner ska även i fortsättningen ha hand om svenska för invandrare och en del annat kring mottagandet. Men jobb och praktik - som har varit en viktig del av arbetet i Linköping - ska Arbetsförmedlingen ta hand om. Särskilda så kallade etableringslotsar ska anställas av förmedlingen.

I Linköping är kommunalrådet Bengt Olsson (FP), ansvarig för frågan. Han tycker att de coacher som har jobbat med flyktingar i Linköping ska söka jobben.

– De är ju kompetenta och kan detta, säger han.

Nader Davani i Linköping kom från Iran till Sverige på 80-talet. Då var läget ett annat än idag, säger han.

–Man blev bättre bemött. Kanske för att det inte var så många invandrare här då. När jag kom -84 fick jag jobb utan att jag kunde så bra svenska. Idag har jag mycket svårare att komma in på arbetsmarknaden. Många arbetsgivare har en annan, mer negativ syn på flyktingar idag.

Vad ska man göra åt det?

- Information, svarar Nader Davane.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".