Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mjölby

Ny kraftledning upprör boende

Publicerat torsdag 21 januari 2010 kl 12.38
1 av 3
Sven-Erik Gustavsson
2 av 3
Monica Gustavsson
3 av 3
Kraftledningen som planers gå mellan Gustavssons fastigheter

Trots att det bara är drygt ett år kvar tills den stora luftburna kraftledningen Sydvästlänken ska byggas i västra länsdelen tycker boende i området att de fått för lite information om vad som ska hända när kraftledningen byggs.

Monica och Sven Erik Gustavsson, som bor med sin familj utanför Skänninge i närheten av den nya kraftledningen, är oroliga för framtiden. Familjen äger två fastigheter som ligger med 400 meters mellanrum. Den luftburna kraftledningen väntas gå mitt emellan husen.

– Vi blir totalt överkörda. Vi vet inte ett dugg vad som ska hända och tiden bara går, säger Monica Gustavsson.

– När man inte får välja själv om man vill flytta eller inte är det ännu värre. Det drabbar vår verksamhet. Får vi en kraftledning utanför fönstret förlorar vi något fruktansvärt i värde på våra fastigheter. De kan vi inte ens ge bort sedan, säger Sven Erik Gustavsson.

Han berättar att Svenska kraftnät har tagit fram flera alternativ, där det sista skulle innebära att kraftledningen skulle ligga 80 meter ifrån det ena huset. I sådana fall kan Svenska kraftnät gå så långt att halva fastigheten löses in, men det är inget alternativ säger Sven Erik Gustavsson.

– I sådana fall önskar jag att de löste in båda fastigheterna, så att vi kan hitta något annat att flytta till. Då slipper vi alla bekymmer.

Familjen Gustavsson är inte ensamma. Mer än 24 bostäder i länet kan drabbas av att få kraftledningen nära sin bostad. I sju fall överskrids de rekommenderade gränsvärdena som Svenska kraftnät anser lämpligt att vistas i. I det här fallet ligger bostadshuset inte riskfyllt nära ledningen, men att bo kvar är inget alternativ säger Sven Erik Gustavsson som dessutom tycker att informationen har varit under all kritik.

– Jag vill inte utsätta oss, våra barn och våra djur för det här. Är det så att det är kraftiga magnetfält runt kraftledningen, är det väldigt stora frågetecken. Och det är ingen som talat om hur det här drabbar oss.

Svenska Kraftnät säger att man har tagit hänsyn till dem som bor närmare än 80 meter intill ledningen.

- Vi anser att ligger man 80 meter från ledningen är det ingen hälsorisk. Gör man det har vi justerat ledningen eller om det inte går har vi erbjudit att köpa in den fastigheten, säger Jan Halvarsson.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".