Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Mindre pengar till djurskydd

Publicerat torsdag 21 januari 2010 kl 13.50

Länsstyrelsen vill ha mer pengar för djurskyddstillsynen, men när regeringen nu omfördelar djurskyddspengarna mellan länsstyrelserna får Östergötland istället mindre pengar. Det är något som kommer att påverka djurskyddet negativt menar den tillförordnade landshövdingen Magnus Holgersson.

– Ja den blir sämre naturligtvis än vad den borde vara och rent praktiskt får det den effekten att det är mycket av anmälningar utifrån som styr. Vi måste ta hand om de anmälningar som kommer in, de andra oanmälda inspektionen blir det mindre av, än det borde vara om vi haft mer pengar.

För ett år sedan tog Länsstyrelserna över ansvaret för djurskyddsinspektionerna från kommunerna. Förändringen bidrog till att kontrollerna blev gratis för djurägarna. Istället delade regeringen ut pengar till länsstyrelserna för att bedriva verksamheten.

Systemet fick hård kritik eftersom länsstyrelserna fick pengar efter antalet personer i länet och inte efter antalet djur. Så nu har regeringen gjort om reglerna för hur pengarna ska delas ut. För Östergötland innebär de nya reglerna mindre pengar och inte mer som länsstyrelsen hade hoppats på.

– Det skulle vara åt andra hållet att vi skulle behöva ha mera pengar, säger Magnus Holgersson.

Att Östergötland får 200 000 mindre per år ser Magnus Holgersson inte så allvarligt på. Det som är ännu allvarligare enligt honom är att det saknas minst fem miljoner kronor för att kunna bedriva djurskyddsinspektionerna som uppdraget ålägger dem.

– Det är den totala nivån som är för låg alla länsstyrelserna behöver mer pengar. Omfördela mellan länsstyrelserna hjälper inte så mycket, säger Magnus Holgersson.

Därför tycker han att regeringen antingen borde se över länsstyrelsernas uppdrag eller ge dem mer pengar.

– Antingen måste man förändra uppgiften eller också måste man ge mer pengar så att man kan sköta den, säger Magnus Holgersson.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".