Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Fet fisk undersöks

Publicerat tisdag 26 januari 2010 kl 16.40

Livsmedelsverket håller nu på att kartlägga hur höga dioxinhalter det finns i fet fisk i Sverige. Prover på fisk ska bland annat tas i Vättern och Östersjön. 

Orsaken till att man ska undersöka just fet fisk är att miljögiftet lagras i fiskarnas fett. Med provtagningarna hoppas Livsmedelsverket att man ska få reda på hur mycket dioxin vi får i oss från livsmedel.

Provtagningen görs på uppdrag av regeringen. Syftet är att få fram ett underlag för beslut om Sverige ska ansöka om förlängd dispens från EU:s regler som förbjuder att fisk med dioxinhalter över gränsvärdet får säljas på marknaden.

– Vi ska ta prov från lax, öring, strömming, siklöja, skarpsill, röding och sik, säger Marie Aune, projektledare vid Livsmedelsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".