Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Linköping

Nedstämt i Linghem efter olyckan

Publicerat måndag 1 februari 2010 kl 15.33

Bland tågresenärer på stationen i Linghem var stämningen märkbart låg efter den tragiska olyckan i morse när en 58-årig man som arbetade med snöröjning på rälsen blev påkörd av ett tåg och omkom.

– Man tänker ju vad som hänt och så. Otäckt är det, säger Caroline Palmgren.

X200-tågen går förbi här i hög hastighet, är du orolig?
– Ja,  lite grand. När jag står här med min son går vi in. Man är ju rädd att dras med mer eller mindre.

– Man vet ju att de kommer. Det kan ju komma X2000 eller godståg när som helst. Det blinkar ju när tågen kommer så man ställer sig i de här rummen så att man inte ska dras med. Man förstår ju att det här kan hända om man står för nära kanten. Det är hemskt, säger Ellen Lindström.

Ja, de resenärer SR Östergötland träffade på tågstationen i Linghem var märkbart berörda av morgonens olycka och tankarna gick till den man som förolyckades när han arbetade med att röja is och snö från växlarna på rälsen.

Det var strax efter klockan sex som polisen fick larmet om olyckan. Två män ska har arbetat på spåret när ett X2000-tåg körde på den ena mannen. Omständigheterna kring olyckan är fortfarande oklara. Polisen kommer nu att göra en utredning. Mannen hade flera års erfarenhet inom yrket och kände till de säkerhetsregler som gäller för arbete på spåren, enligtSven Kristiansen som är kommunikationschef på företagtet Struktorn Rail där mannen jobbade.

Bland resenärerna frågar man sig hur det kunde ske.

– Man tycker ju att de ska ha kommunikation. Arbetar man på Banverket och bli påkörd av ett X2000 så har man ju ingen kommunikation. Det är bedrövligt. Det ska inte behöva hända. Sitter man på sin arbetsplats på spåret och gör rent så tror man ju att man är trygg. De som har ansvar för trafiken måste ju se över sina system, säger Karina som är en av många som idag fick byta tåg i Linghem idag.

Förutom Polisen kommer även Banverket som beställt arbetet som mannen utförde att göra en utredning om olyckans orsaker.

– Det är det vi kommer att titta på. Vi undersöker varför det kunde inträffa. Det här är en oerhört tragisk händelse, säger banverkets säkerhetschef Jörgen Nicklasson.

Det här är den andra olyckan på kort tid, hur kan det ske?
– Vi utreder vad som hänt och kommer också att gå ut till våra entrepenörer och prata om våra säkerhetregler. Vi har en tuff situation med vädret nu men våra säkerhetsregler måste man följa.

Lokföraren och de som arbetar vid spåren har ingen kommunikation enligt Niklasson. Men arbetslagen har kontakt med Banverkets driftsledningscentral och den kontakten ska nu utredas vidare.

– Alla samtal spelas in. Vi har stoppat de banden för att göra en avlyssning. Utredningen kommer att visa vad som gått fel.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se
Stefan Lindeberg
stefan.lindeberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".