Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Svårare att få assistanstimmar

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 13.25
Jurek Holzer/SCANPIX

Det har blivit svårare för handikappade att få assistanstimmar beviljade av Försäkringskassan. Det anser man på handikapporganisationernas samarbetsorgan HSO i Östergötland.
– Så ska det inte vara, säger riksdagsman Finn Bengtsson (M) i riksdagens socialutskott.

– Det är fler som kommer in och inte tycker sig få de timmar de har skäl till, säger Peter Gustafsson på Brukarstödcenter i Linköping.

Idag har regeringen beslutat att man ska gå vidare med ett förslag till en ny lag om rätten till assistanstimmar. En lag som handlar om något av det mest privata i människors liv.

Lagförslaget innehåller en tydlig individualisering kring hur assistansen kan utformas. Det säger riksdagsman Finn Bengtsson (M) från Östergötland.

– Man öppnar upp för möjlighet för assistans inte bara av den offentliga verksamheten utan även ideella organisationer och anhöriga ska ges möjlighet att rycka in med stöd från det allmänna, säger han.

Peter Gustafsson på Brukarstödcenter, som drivs av HSO i Östergötland, hjälper till med information, rådgivning och även överklaganden i ärenden där personer med handikapp anser sig ha blivit felaktigt bedömda av Försäkringskassan eller av sin kommun.

I bedömningen av vem som har rätt till assistens och hur mycket, så mäts den sökandes förmågor på olika sätt. Bland annat klockas tiden för toalettbesök och det är inget nytt, säger Peter Gustafsson.

- Men nu ifrågasätts det på ett annat sätt, säger han.

– Det är ingen guldkant de är ute efter, utan det är behovet som styr. Jag kan inte förstå att de finns de som har mage och hjärta att ändra på något sådant. Toalettbesök och duschning, det är gemene mans rättighet idag. Men för de här brukarna är det tyvärr någon annan som bestämmer om de får göra det, säger Peter Gustafsson.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".