Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
åtvidaberg

Flyktingmottagande förbereds

Publicerat onsdag 17 februari 2010 kl 10.30
Lotta Åkesson och Kristina Andersson, Åtvidabergs kommun.

Förberedelserna för att ta emot ensamkommande flyktingar har nu inletts i flera av länets kommuner. I Åtvidaberg räknar man med att upp emot åtta ungdomar i gymnasieåldern ska komma med start från den första juni.

Antalet ensamma barn som kommer till Sverige som flyktingar har ökat markant de senaste åren.

Men nu har allt fler kommuner i landet sagt sig vara villiga att ta emot dessa barn, i Östergötland har nästan samtliga kommuner tecknat avtal med Migrationsverket.

Förberedelserna har inletts för att ta emot barnen. I Åtvidaberg håller man just nu på att iordningsställa ett boende och anställa personal för att kunna ta emot åtta ungdomar till sommaren.

– Hur länge de stannar blir ju individuellt, men vi räknar med att de stannar i Åtvidaberg i några år, säger Lotta Åkesson, chef för kommunens arbetsmarknadsenhet.

Sedan 2005 har inströmningen av ensamkommande flyktingbarn till Sverige ökat i stort sett oavbrutet. 2005 rörde det sig om cirka 400 barn, 2009 var antalet uppe i över 2000 ansökningar till Migrationsverket. I dagsläget handlar det främst om barn från Somalia och Afghanistan.

I Åtvidaberg planerar man för åtta platser för pojkar i åldern 16 till 18 år, tre blir asylplatser och resten viks åt för personer med uppehållstillstånd. Det tänkta boendet som ligger i det som kallas marknadsbodarna i centrala Åtvidaberg ligger nära gymnasiets elevhem där elever från andra kommuner bor.

Lotta Åkesson menar att det är viktigt att de ungdomar som kommer kan bygga upp ett kontaktnät med andra ungdomar i kommunen.

Vad de ska kunna göra på sin fritid när de inte går i skolan, det finns det också planer för:

– Vi har redan ett upparbetat integrationsprogram för andra flyktingar, men Åtvidaberg har ju många olika föreningar och vad vi har förstått så är det många av de här pojkarna som är fotbollsintresserade, så vi hoppas att de ska få spela fotboll, bland annat, säger Lotta Åkesson.

De ensamkommande ungdomarna kommer också att behöva en god man. Kristina Andersson på överförmyndarkansliet arbetar med att hitta gode män:

– De är ju omyndiga så de behöver en talesperson. Dels behöver de ju hjälp med språket och dels behöver de hjälp med de ekonomiska bitarna. De behöver en hjälp i vardagen, säger hon.

Christina Turesson
christina.turesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".