Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Bönder lovar bättre grisskötsel

Publicerat torsdag 11 februari 2010 kl 06.42
Foto: Scanpix

Efter larmen om vanskötta grisar, nu hoppas grisbönderna ändå på en ljusare framtid. I Norrköping har ett 70-tal grisbönder samlats för att diskutera djurhållning och hur man ska få fler griskultingar att överleva.

- För att lära oss mer och för att bli bättre på att sköta sina grisar, säger Nils Pettersson som driver en gård med 250 suggor utanför Linköping och fanns på plats med sina anställda.

Fokus ligger främst på behandlingen av smågrisar där dödligheten är hög. I Sverige är smågrisdödligheten 15,6 procent från födsel till avvänjning, oftast av att suggorna av misstag klämmer dem eller av svält.

- Vikten som vi tar upp här är att lyckas ta hand om de nyfödda smågrisarna bättre, för att få fler grisar att överleva, säger Jessica Sandberg, grisrådgivare.

Jessica Sandberg betonar också att det idag inte bara handlar om att utöka produktionen i antal grisar utan snarare om att förbättra den besättning man har.

- Det blir många gånger lite snedvridet att det bara handlar om ekonomi och pengar och att vi ska göra allting industrialiserat. Det är så att det är djur vi producerar det är inte volvobilar. Om inte ett djur mår bra så kan det inte producera någonting. Det är därför vi trycker på vissa bitar för att lyckas så måste vissa saker göras, säger Jessica Sandberg.

Grisbonden Nils Pettersson ser ljust på framtiden och är på gång att utöka sin produktion. När det gäller grisproducenternas trovärdighet har den fått sig en törn bekräftar han, med tanke på de senaste månadernas uppmärksamhet och ifrågasättande av svenska grisars välfärd.

- Det finns alltid de som kanske inte tar hand om djuren på det sättet vi ska göra, i alla näringar så finns det några som det inte funkar för. Men min uppfattning är att de flesta tar bra hand om djuren, men vi kan säkert bli bättre, säger Nils Pettersson.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".