Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrköping

Färdtjänstresenärerna blir färre

Publicerat torsdag 11 februari 2010 kl 14.32
1 av 3
Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX
2 av 3
Anna Boholm, tekniska kontoret Maud Ohlén (S) ordförande kollektivtrafiknämnden
3 av 3
Jenny Larnemark kanslist förbundet DHR i Norrköping.

Allt färre resenärer använder sig av färdtjänsten i Norrköping. I stället väljer många att åka med kollektivtrafik och stadsdelsbussar.

– Jag tror att många handikappade vill vara en del av kollektivtrafiken och nu när det fungerar så är det inga problem säger Jenny Larnemark på förbundet Delaktighet, handlingskraft och rörelsefrihet (DHR) i Norrköping.

Under 2009 var det närmare 9 000 färre resor med färdtjänst jämfört med 2008.
Färdtjänsten som fått kritik med beställningar som inte kommer fram på grund av felaktiga adresser och långa väntetider.
Gun Rynehag är pensionär i Norrköping och berättar om ett tillfälle då hon fick vänta länge på sin beställda resa.

– Jag skulle åka till min dotter i Svärtinge och jag fick vänta en hel timme innan det kom en trevlig chaufför som var stressad.

På grund av det sviktande antalet resenärer med färdtjänst har extärna konsulter på uppdrag av kollektivtrafiknämnden i Norrköping utrett vilka orsaker som kan ligga bakom.
De har granskat planeringssystemet och intervjuat ett 100-tal färdtjänstresenärer. Socialdemokraten Maud Ohlén är ordförande i kollektivtrafiknämnden och ser positivt på resultatet.

– Vi ser resultat av att vi har byggt om kollektivtrafiken så att den är handikappanpassad och som gör att man klarar sig bättre.

Pensionären Gun Rynehag som åker med färdtjänsten en gång i veckan och stadsdelsbussen närmare tre gånger i veckan tycker överlag att det oftast fungerar mycket bra.

– Chaufförerna är trevliga och man träffar folk på bussen och jag kommer dit jag ska säger Gun Rynehag.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".