Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
östergötland

"På tiden att det blev en kvinna"

Publicerat torsdag 11 mars 2010 kl 18.15

Få riksdagsledamöter från länet, som SR Östergötland träffade i riksdagshuset, kände igen Elisabeth Nilsson. Men regeringens val välkomnas ändå.

Torbjörn Björlund (V):
– Jag tror att det är ett bra val, framförallt att det är en kvinna. Det var på tiden, det är en bra markering.

Vilken fråga är viktigast för henne att driva?
– Jag tror att hon ska fortsätta det spår som Björn Eriksson gjorde, att vara ute mycket i länet. Se och lära sig näringsliv och hur kommunerna fungerar.


Louise Malmström (S):
– Jag måste erkänna att jag inte hört talas om henne tidigare. Bara att hon är kvinna är väldigt roligt, för varför ska det vara en position som är knuten till att man ska vara man.

Hade du någon favoritkandidat till posten?
– Jag har haft några stycken under tiden, men det här känns jättebra.

Vilken blir den viktigaste frågan att ta tag i som landshövding?
– Det finns ju massor av frågor att ta tag i, som infrastruktur, miljöarbetet, kulturen.

Hon har en bakgrund som vd för stålindustrins branschorganisation, ska hon ta med sig något från det jobbet?
– Nej, det vet jag inte. Jag vet inte alls hur de jobbar. 

Elisabeth Nilsson är en ganska okänd person, vad får det för betydelse?
– Det kan både ha för- och nackdelar. Det finns inte massor av förutfattade meningar, jag tror det kan vara en fördel. Som nackdel kanske det kan vara svårt att få lika mycket massmedial uppmärksamhet.


Billy Gustafsson (S):
– Jag fick alldeles nyss reda på att vi fått en ny landshövding. Det som är positivt är att det är en kvinna. Jag känner inte... ehhh... nu tappade jag namnet. Men jag vet faktiskt inte riktigt vem det är, men jag utgår från att hon ska göra ett bra jobb.

Kan hon ta med sig något från näringslivet till länsstyrelsen?
– Ja, det tror jag, framförallt nätverk inom industrin. Vi behöver nya utmaningar, nya jobb och nya företagare. Ur den aspekten kan hon säkert ha någonting att bidra med. 

Att hon inte är politiker, hur ser du på det?
– Det har jag ingen synpunkt på. man ska inte vara diskvalificerad eller ha förstår för att man är politiker. Det finns politiker som har en sådan bakgrund som kan vara oerhört nyttig, men det kan också finnas människor i andra verksamheter som kan vara minst lika nyttig.


Yvonne Andersson (KD):
– Hon kommer betyda oerhört mycket för länet. Det kommer att bli spännande då Östergötland har mycket att ge, och det finns också oerhört mycket att göra i Östergötland för att länet ska gå framåt.

Det är din partikollega Mats Odell som handlagt ärendet med frågan kring landshövding, hur har regeringen resonerat i valet?
– Regeringens resonemang får nog ingen av oss veta fullt ut, det finns säkert mycket goda skäl till att hon blivit landshövding.

Vad blir den viktigaste frågan?
– En av de viktigaste är att arbeta för att få ut ungdomar på arbetsmarknaden, sedan bör man driva vidare arbetet med ökad företagssamhet.


Andreas Norlén (M): 
– En kvinnlig landshövding med erfarenhet från ledande befattningar inom det privata näringslivet - kan det bli bättre? Jag tror inte det. Östergötland står inför stora utmaningar när det gäller att utveckla och bredda sitt näringsliv för att skapa nya jobb och jag är övertygad om att Elisabeth Nilsson har mycket att tillföra i det arbetet.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".