Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
östgötatrafiken

Kritik mot miljonavtalet

Publicerat fredag 12 mars 2010 kl 13.35
Leif Johanson får miljoner i ersättning efter att han slutat som vd för Östgötatrafiken. Foto: Östgötatrafiken/Montage

I dag riktar jurister kritik mot Östgötatrafikens miljonavtal med förre vd:n Leif Johanson. Styrelsen följde inte det formella tillvägagångssättet rörande anställningsavtal. Men juristerna har svårt att se att Johansons avtal inte skulle vara rättsligt bindande för Östgötatrafiken.

– Jag tycker att kritiken i rapporten är väldigt hård, den är skriven av en jurist som vill vara försiktig och lägga tonvikt vid vissa saker. Men tuffare kritik än så här är svårt att få, säger Östgötatrafikens styrelseledamot Christian Gustavsson (M).

I oktober förra året lämnade Leif Johanson posten som vd för Östgötatrafiken. Men Johanson är fortfarande anställd av företaget. Nu ska han utföra arbetsuppgifter på uppdrag av styrelsen. För det kan han kvittera ut en månadslön på över 100 000 kronor samt se fram emot en löneförhöjning under året.

Efter sommaren behöver inte Leif Johanson överhuvudtaget arbeta. Men ersättningen från Östgötatrafiken fortsätter att ticka på, det kunde SR Östergötland avslöja i slutet av januari. Totalt 2,6 miljoner kronor fram till 2012.

Enligt ett tidigare avtal har Leif Johanson även fått 3,1 miljoner kronor i pensionsförsäkring istället för avgångsvederlag. Sammanlagt rör det sig om 6,2 miljoner kronor, pengar som redan har betalats ut till honom.

En utomstående jurist fick i uppdrag att granska avtalet. I dag offentliggjordes resultatet.

"Styrelsen för Östgötatrafiken har inte följt det formella tillvägagångssätt för handläggning av frågor rörande anställningsavtal med verkställande direktören LJ som under en följd av år har fastställts i styrelsens arbetsordning innebärande att hela styrelsen ska vara delaktig i handläggningen", står det bland annat.

Men juristerna har inte funnit några formella fel i själva löneavtalen.

Men rapporten har fått styrelsen att ändra sitt arbetssätt säger, Lars Bengtsson (S), vice ordförande i Östgötatrafiken.

– Den har redan fått en konsekvens så till vida att vi i bolagsordningen har ändrat så att det nu finns en mening med att man ska fatta beslut i styrelsen, om avtal och löneförmåner.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se
Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se
Research: Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".