Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
boxholm

Var tredje elev saknar ett eller flera betyg

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 06.11

Mer än var tredje elev i Boxholms kommun går ut grundskolan utan betyg i alla ämnen och nu kräver skolinspektionen kraftfulla åtgärder för att förbättra elevernas kunskapsresultat.

Skolinspektionens tillsyn av samtliga kommuner och skolor i landet visar att 35 procent av eleverna i årskurs nio förra året i Boxholms kommun gick ut grundskolan utan betyg i ett eller flera ämnen. Johan Nilsson från Skolinspektionen ansvarar för tillsynen.

– Så mycket som 35 procent som inte når målen är en relativt hög andel. Det är allvarligt eftersom skolans uppdrag är att ge förutsättningar för alla elever att nå målen.

Dessutom visar det sig att skillnaden i resultaten mellan flickor och pojkar är stor.

– Pojkarna har sämre betyg än flickorna i årskurs 9. Och det kan finnas olika orsaker till det, men det kan handla om förväntningar. Vi säger inte att det är så, men vi har sagt att det är oerhör t viktigt att lärarna förväntar sig av pojkarna att de ska klara sina studier, säger Johan Nilsson.

Och nu kräver Skolinspektionen kraftiga åtgärder i Boxholms skolor.

– Ja, man måste framför allt bli bättre på att i sitt kvalitetsarbete analysera varför resultaten ser ut som de gör och utifrån de analyserna också sätta in åtgärder i undervisning eller organisation eller vad som nu är lämpligt för att ge eleverna möjlighet att nå målen.

Senast den 3 oktober ska Boxholms kommun redovisa vad man gjort för att åtgärda bristerna.

Enligt skolchefen Gösta Högberg ska Boxholms kommun nu analysera varför en så stor del av kommunens niondeklassare inte får betyg i alla ämnen.

- Skolinspektionen har varit väldigt bra för oss. Vi har fått hjälp att se vad vi gör bra och vad vi behöver förbättra. Det har redan satt igång en massa processer. Men naturligtvis resultatet är ju definitivt inte bra. Så vi känner att vi har väldigt mycket arbete att göra innan vi kommer till målet att alla elever når godkända betyg i alla ämnen, säger skolchef Gösta Högberg i Boxholm.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".