Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Läkemedel sprids via dricksvatten

Publicerat måndag 14 juni 2010 kl 09.52

Läkemedelsrester kommer ut i miljön genom bland annat avloppsreningsverk och slamspridning. Landstinget och VA Forsk som ingår i svenskt vatten har studerat förekomsten av läkemedelsrester i slam, ytvatten, råvatten och dricksvatten i länet.

- Det vi kan se är att det finns en del läkemedelssubstanser som inte alls bryts ner i reningsverken, säger projektledaren Ingela Helmfrid, biolog vid arbets- och miljömedicin i Linköping

Det är främst mediciner som används vid hjärt- och kärl sjukdomar, inflammationshämmande och vid depressioner som är svåra eller omöjliga för reningsverken att bryta ner. Att substanserna inte bryts ner är naturligtvis inte bra säger Ingela Helmfrid.

- Det är inte bra för miljön i längden, men exakt vilken effekt det är för tidigt att säga ännu för det behövs mer forskning och fler studier för att kunna undersöka det.

Under en veckas tid har en automatisk provtagare tagit prover var tionde minut från bland annat Linköping Norrköping och Motalas reningsverk. 0,1 till 20. 000 gram medicinrester per vecka beroende på substans kommer ut genom utgående avloppsvatten, från ett reningsverk.

Det sprids sedan vidare till vattendrag. Tillsammans med andra kemikalier från reningsverken påverkas miljön säger Ingela Helmfrid.

- Det kan bli samverkanseffekter med läkemedelsrester som påverkar vattenlevande organismer. Det finns studier som har visat att det påverkar reproduktionen hos fiskar.

Även i dricksvattnet påträffas läkemedelsresterna.

- Men halterna som man har hittat är mycket låga och nära detektionsgränsen och det utgör ingen hälsofara att dricka. Det krävs att man dricker flera tusen liter vatten för att överhuvudtaget uppnå i en dygns dos.

Vad hoppas du att den här studien skall ge?
- Att den ska vara underlag till riskbedömning i framtiden, säger Ingela Helmfrid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".