Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Populärt med inhemska proteingrödor

Publicerat onsdag 16 juni 2010 kl 11.50
1 av 3
Foto:Veronica Axelsson, Länsstyrelsen Östergötland
2 av 3
Ulrik Lovang
3 av 3
Ola Secher

Allt fler östgötska lantbrukare vill satsa på att odla inhemska proteingrödor såsom raps, åkerböna, ärtor och lin. En ökad lönsamhet och den omdiskuterade sojaproduktion som sker utomland tros vara orsaken.

– Intresset har ökat ganska mycket, både på grund av den här sojadiskussionen som har varit och för att man ser att det finns en lönsamhet i den grödan, säger Ulrik Lovang rådgivare på lantbrukskonsulten Lovanggruppen i Vikingstad.

Sojaproduktionen utomlands är ett omdiskuterat ämne, då det skövlar regnskog och besprutas med farliga bekämpningsmedel som är förbjudna i EU och många andra länder. Det har tidigare avslöjats av Sveriges Radios program; matens pris, som granskat sojabönsodlingen i Brasilien.

Sojaproteinet som bland annat används som djurfoder i mjölk- och köttproduktionen, odlas till stor del i Brasilien. Förra året importerades nästan 300 000 ton soja till Sverige och det ökade intresset för odling av inhemska proteingrödor är ett sätt att minska sojaberoendet menar Ulrik Lovang.

– Vi skulle kunna ersätta merparten av den soja som importeras.

Allt fler väljer att odla proteingrödor på sina åkrar. I länet är det i år dubbelt så mycket hektar av åkermarken som används till odling av proteingrödorna åkerbönor och ärtor jämfört med år 2008.

Ola Secher bedriver spannmåls- och grisproduktion i Vikingstad och han är en av dem som valt att odla åkerbönor som han sedan fodrar sina grisar med.

– Ja i år har vi 30 hektar åkerböna, grisarna går väldigt bra att ge det och det är ett proteinfoder som de behöver för att stimulera tillväxten, säger Ola Secher.

För att kunna ersätta en hel del av sojan genom en utökad odling av inhemska proteingrödor krävs en långsiktig prisbild, trots att priset på ärtor och åkerböna ser ut att bli bra i höst menar Ulrik Lovang.

– Det krävs att handeln och lantbrukshandeln säger att man är beredd att betala ett vettigt pris för de här bönorna både nu i höst och nästa höst, säger Ulrik Lovang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".