Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Linköping

Oro på Malmen efter besked om uppsägningar

Uppdaterat fredag 15 oktober 2010 kl 14.40
Publicerat fredag 15 oktober 2010 kl 12.51
Helikopter på Malmen. Foto: Jeppe Gustafsson / SCANPIX

På helikopterflottiljen Malmen i Linköping är stämningen dämpad efter gårdagens besked från försvarsledningen om att de som sagt nej till utlandstjänstgöring ska sägas upp. 

– Jag har inte sagt nej till utlandstjänst. Jag har sagt nej till det oklara läget. Att jag till exempel inte vet vad som händer med efterlevandeskydd och försäkringar om det skulle hända mig något eller om jag blir skadad och kommer hem som invalid. Det vill jag veta innan jag tackar ja till något sådant här, säger Fredrik Henrysson, helikoptertekniker på Malmen och kapten i försvaret.

Han är en av de flera hundra officerare och civilanställda runt om i landet som valt att inte skriva på avtalet om utlandstjänst och som nu riskerar uppsägning.

Det var under gårdagen som försvarsledningen höll MBL-förhandlingar med facket och resultatet blev att drygt 400 anställda kommer att sägas upp från och med den 31 oktober. Ytterligare ett antal kommer att hamna i en så kallad övergångsorganisation och kommer att sägas upp längre fram. 

På helikopterflottiljen, som har huvuddelen av sin verksamhet i Linköping, har ett 50-tal anställda sagt nej till utlandstjänsgöring. 14 av dem kommer att sägas upp redan i slutet av den här månaden. Ett 20-tal har så kallad fullmakt och kan därmed inte sägas upp. De hamnar tillsammans med resten i övergångsorganisationen. 

– Jag vet ju inte om jag är en av dem som ingår in den här omställningsorganisationen eller om jag kommer att bli uppsagd i nästa vecka. Det är ju ett klart osäkert läge. Man får ta en dag i taget just nu, säger Fredrik Henrysson. 

Ulf Landgren, stabschef på Malmen i Linköping, vill idag inte kommentera hur informationen om det nya anställningsavtalet och villkoren för utlandstjänstgöring skötts. Det är högkvarteret som skött det, säger han. Däremot menar han att alla har haft en valmöjlighet.   

– Det är ju naturligtvis ett ställningstagande som den enskilde har gjort. Den enskilde har ju haft möjlighet att ta ställning till om man vill vara med på de internationella åtaganden som försvaret nu går emot och i det här fallet har dessa personer då valt att inte göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".