Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Tre nya poäng fär LHC - slog Mora med 1-0
Linköping

Försvarsbeslut kan leda till personalflykt

Publicerat fredag 15 oktober 2010 kl 17.29
Helikopter på Malmen. Foto: Jeppe Gustafsson / SCANPIX

Viktiga personer i nyckelpositioner kan komma att lämna helikopterflottiljen efter Försvarsmaktens beslut om krav på utlandstjänst. Nu befarar Officersförbundet att det kan påverka förbandets internationella uppdrag.

Privata företag inom flygbranschen har redan varit i kontakt med flottiljens tekniker för att värva dem. En av dem som kontaktats är teknikern Fredrik Henrysson, kapten på helikopterflottiljen.

– Nu när ryktet har spridit sig att ett antal tackat nej, är det ett par företag som hört av sig och undrat om vi vill ha anställning, säger han.

Vad har du själv sagt då?

– Jag har sagt att jag avvaktar och ser vad som händer här. Förhoppningsvis kanske jag kan fatta ett beslut i slutet av oktober när alla kort har fallit på bordet.

Fredrik Henrysson har tidigare gjort utlandsuppdrag, men kände sig tvingad att tacka nej till det nya anställningsavtalet eftersom han inte fått reda på vilka villkor som ska gälla vid utlandstjänstgöring. Enligt Officersförbundet är det en oro som Fredrik Henrysson delar med många som ändå valt att tacka ja.

Efter Försvarsmaktens beslut att all anställd personal måste vara beredda att göra utlandstjänst måste nu 14 personer som tackat nej till det nya anställningsavtalet lämna helikopterflottiljen, där Malmen i Linköping ingår. 35 personer placeras i en övergångsorganisation och ska på sikt ersättas av ny personal.

Den osäkerhet som uppstått gör att Officersförbundets företrädare Johnny Ivar nu är rädd för att helikopterflottiljen ska dräneras på viktig personal.

– Skulle halva styrkan på vårt nya helikoptersystem försvinna blir det självklart så att det kan bli fördröjningar på den produktionen vi har där. Där är det redan fördröjt ett antal år och risken är att det fördröjs ytterligare, säger han.

Vad betyder det?

– Det betyder att vi inte kan åka ut i internationella insatser som det är tänkt med de nya helikoptersystemen. Tanken med det hela är att det ska vara klart 2017, men nu kan det fördröjas ytterligare ett antal år.

Ulf Landgren, stabschef på helikopterflottiljen, medger att det kan finnas en risk att en del av helikopterflottiljens tekniker nu lämnar försvaret för jobb i privata företag.

– Det kan säkert vara så, och det är något som Försvarsmakten måste hantera, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".