Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ödeshög

Avgörande beslut om vindkraften i kväll

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 13.04
Hans Ström: "Vi hoppas på en återremiss"
(1:36 min)
1 av 2
Foto: Scanpix
2 av 2
Hans Ström, ordförande Rättvis vind. Foto: Johan Gustafsson/SR Östergötland

I kväll fattar kommunfullmäktige i Ödeshög beslut om den vindkraftsplan som tidigare i år antogs i kommunstyrelsen med minsta möjliga marginal.

Vindkraftsfrågan har skapat stor debatt i Ödeshög under den senaste tiden och i föreningen Rättvis vind, som är emot utbyggnaden, hoppas man att sista ordet ännu inte är sagt.

– Vi har ju primärt hoppats på en återremiss i och med att vi inte är nöjda med förslaget. Och att miljö- och bygg omarbetar den här översiktsplanen och gärna då med en annan konsult än vad man nu har haft eftersom vi anser att han har varit styrd av vindkkraftsintressenter under hela resan, säger föreningens ordförande Hans Ström.

Enligt den vindkraftsplan som kommunstyrelsen antog i september med röstsiffrorna 6 mot 5, bör det vara tusen meter mellan vindkraftverk och bostadshus och ljudnivån vid närmaste bostadshus får vara max 40 decibel.Vindkraftsfrågan har splittrat politikerna i Ödeshög, både inom partier och gentemot allierade. Man är oense om både avstånd och om bullernivåer.

Föreningen Rättvis vind vill, förutom en ännu lägre bullernivågräns, ha tydligare riktlinjer för avstånd. Det ska inte stå hur långt ett avstånd mellan vindkraftsverk och bostadshus bör vara, utan istället vad det ska vara.

Vad som kommer att hända på fullmäktigemötet i kväll går förstås inte att säga på förhand, men Hans Ström säger sig vara beredd på ett, för föreningen, negativt beslut.

– Om vi nu inte är alldeles nöjda med utgången kan vi ju givetvis överklaga på olika sätt. Men, sedan är det ju upp till oss att hantera situationen och stötta de fastighetsägare som kanske kommer alldeles för nära byggnationer.

Om vindkraftsplanen inte antas av kommunfullmäktige i kväll och ärendet återremitteras till miljö och byggnämnden för ny beredning kan kommunen gå miste om 700.000 kronor.

Det säger miljö- och byggnämndens ordförande Håkan Johansson. Boverket har lovat kommunen 700.000 kronor för att ta fram vindkraftsplanen, men då måste planen vara färdig till 1 december. Kommunen har redan fått dispens från Boverkets tidsfrist två gånger tidigare.

– Jag tror inte vi kan få dispens en gång till, säger Håkan Johansson.

Om ärendet återremitteras i kväll kan det antas av kommunfullmäktige först nästa år.

   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".