Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrköping/Linköping

Ålderstigna teaterhus kräver ombyggnad

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 06.46
"Det är oekonomiskt att hålla på och lappa"
(1:41 min)

Scentekniken på Östgötateatern i Norrköping och Linköping är i stort behov av renovering, men det är idag oklart hur man ska få fram de 22 miljoner som krävs. Den senaste renoveringen skedde under slutet av sextiotalet.

På teatern i Norrköping har man varit tvungen att förstärka råna, det som dekor och belysning hänger på, inför den senaste uppsättningen berättar teaterchefen Johan Celander.

– Nu kan de inte gå sönder, men inför t ex föreställningen Chicago fick vi gå in och förstärka flera utav råna. Det var ett ganska stort arbete och det är ju väldigt oekonomiskt att hålla på och lappa.

Allt mer modern teknik på scen kräver också modernare lösningar i kulisserna. Det innebär starkare rån för att hänga dekoren i, men också att sättet att hissa dekoren förnyas.

– Om vi går ut på sidan här, så ser det ut som ett gammalt segelfartyg från artonhundratalet. Här är det kraftiga rep och block och motvikter och så hissar man upp och drar ner med handkraft. Alla de här lingångarna ska bytas ut mot motorer.

Den gamla tekniken innebär också risker för arbetsskador hos scenpersonalen, berättar Håkan Sjösvärd som är föreställningsteknisk chef.

– Man får lägga i vikter uppe på en brygga, och det är ett riskmoment om man tappar ner vikter på tolv kilo. I dagens samhälle ska man undvika sånt.

Problemet är att de 22 miljoner som behövs inte finns i teaterns kassa, utan hoppet står till att kommunerna, landstinget och fastighetsägarna kan hjälpa till med finansieringen.

– Jag tror att man ser problemet och att det är en stor investering för teatern att bära ensam. Vi har påbörjat samtal, men sen har det ju också hänt saker - vi har haft ett val och i slutändan handlar det om ett politiskt beslut.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".