Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vadstena

Rättspsykiatriska kliniken bygger om

Publicerat lördag 30 oktober 2010 kl 10.47
"Vi hade fem år på oss 2008"
(1:47 min)
1 av 2
Jan Cederborg, verksamhetschef och Pähr Forsberg, projektledare.
2 av 2
Ett av de gamla husen vid rättspsyk i Vadstena Foto:Raina Medelius SR Östergötland

Rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena står inför en omfattande ny- och ombyggnad. Just nu pågår förprojektering av bygget, som börjar bli akut eftersom en del av husen dömts ut.

– Vi är väldigt måna om att processen håller högt tempo. Den utredning som gjordes 2008 av en oberoende grupp konsulter gav vid handen att vi hade ungefär fem år på oss att åtgärda byggnaderna. Antingen renovera eller göra något annat, säger verksamhetschef Jan Cederborg.

Men det är inte bara de gamla slitna husen som är problemet, berättar Pähr Forsberg som är vårdenhetschef och projektledare för byggförberedelserna.

– Vi fick hjälp på traven också av de nya bestämmelserna om säkerheten i rättspsykiatrisk vård som gjorde att husen befanns undermåliga ur säkerhetsaspekt. Och inventeringen kom igång på ett mer djupgående sätt, säger Pähr Forsberg.

– Däremot tror vi inte att vi egentligen pratar om att få till ett större antal vårdplatser, säger Jan Cederborg.

På den rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena finns 72 vårdplatser. Upptagningsområde är hela sydöstra sjukvårdsregionen och de flesta som vårdas här har dömts till vård.

Men lokalerna är gamla och inte anpassade efter dagens behov. Nu ska det in nya fönster, lås och fler kameror för att öka säkerheten för patienter och personal. Dessutom ska möjligheterna till sysselsättning för de intagna ses över.

Och närboende och övriga i kommunen ska hållas informerade, säger  Pähr Forsberg.

– Vi kommer att hålla informationsmöten där vi delger vad som händer på området. Vi kommer att hålla kommunen i dess helhet informerad om vad som händer och sker.

Landstinget i Östergötland ska efter årsskiftet ta ställning till hur renoveringen ska göras och vad det får kosta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".