Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Hård kritik mot avvisning av romer

Publicerat måndag 1 november 2010 kl 16.05
"Migrationsverket gör en grov feltolkning”
(1:10 min)
1 av 2
Asylsökande romer demonstrerar utanför riksdagshuset. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
2 av 2
Jan Johansson, diakon i Linköping.

Migrationsverkets hantering av asylsökande romer får nu kritik från flera håll. Enligt organisationen Amnesty håller inte de argument som verket använder för att skicka hem romerna direkt.

Det var i våra nyheter i morse som vi berättade om hur Migrationsverket i många fall väljer att skicka hem asylsökande romer från till exempel Kosovo och Serbien direkt.  Enligt Per Lilja, verksamhetsexpert på verket, är de skäl romerna uppger för att få stanna ofta baserade på den sociala situationen i hemlandet och det räcker inte för att få stanna.

På organisationen Amnesty är man dock av en annan uppfattning.

–  Han berättar ju samtidigt att det romerna anför som asylskäl kan vara kopplat till att man varit utsatt för hot och våld från grannar och ibland även från myndigheter. Det är ju klara asylskäl och inte sociala skäl som Per Lilja påstår, säger Madeleine Seidlitz, jurist på Amnesty.

Hon säger också att det faktum att romerna skickas hem utan en ordentlig prövning innebär att de inte får en rättssäker process.

– Det blir en snabbprocess där man inte bedömer de individuella skälen, man får inte något juridiskt ombud till sin hjälp och man kan snabbt skickas tillbaka dit man kommer ifrån även om man skulle vilja överklaga beslutet.

Jan Johansson är diakon inom Svenska kyrkan i Linköping och djupt engagerad i flyktingfrågor. Även han är mycket kritisk till Migrationsverkets agerande.

– Jag tycker att det är en bristande kompetent mot en etnisk grupp som är allvarligt utsatta för övergrepp. Här verkar det som om man etniskt selektiviserar den här gruppen och sållar bort dom och det är ytterst allvarligt.

Jan Johansson har träffat många romska familjer som flytt till Sverige undan hot och trakasserier men endast ett fåtal av dem har fått stanna i Sverige.

– Inte sällan har andra tagit deras hus, förgripit sig på kvinnan och misshandlat mannen och i många fall även barnen och det är en väldigt vanlig bakgrund.

Han säger också att romernas situation på Balkan är så  svår att ingen borde avvisas dit.

– Det finns inget mottagande. De får bo där ingen annan vill eller kan bo.

Fram till sista september i år har närmare 5 300 personer från Kosovo och Serbien sökt asyl i Sverige, majoriteten av dem är romer, men endast 70 personer har hittills fått stanna i Sverige. EU  har tidigare riktat stark kritik mot Frankrike som avvisat tusentals romer med detsamma tidigare i år.

– Ibland får jag känslan av att det pågår en inbördes strid i Europa om vem som ska vara sämst. Jag är rädd för att Sverige är med och toppar den listan, säger Jan Johansson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".