Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Svenskt nötkött hotas av slopat bidrag

Publicerat tisdag 23 november 2010 kl 06.20
1 av 2
Foto:Lovisa Gelin SR Östergötland
2 av 2
Lars Béve

Den 1 januari 2012 upphör EU:s så kallade handjursbidrag, det extra bidrag nötköttsproducenterna får för tjurar och stutar som föds upp för slakt i Sverige.

Lars Béve som driver nötköttsproduktion på Vikbolandet och är ordförande för östra nötköttsproducenterna är orolig för vilka effekter avskaffandet kan ge.

– Kalkylen går inte ihop idag på ungtjuren och om ett år försvinner handjursstödet också så att det ser rätt mörkt ut om inget radikalt händer på prissidan omgående, säger Lars Béve.

Handjursbidraget är ett direktstöd som finansieras av EU till nötköttsproducenten, på runt 1500 kronor per slaktat handjur.

När bidraget avskaffas kommer istället pengarna läggas till, på gårdsstödet och är ett genomsnitt av det totala handjursbidraget från och med oktober 2009 till december 2011.

Under nuvarande övergångsperiod är det många producenter som behåller sina kalvar för att få ett större tillägg på gårdsstödet och därför har priset på livdjur gått i höjden, säger Lars Béve.

– De som har möjlighet köper in och fyller upp sina stallar, det har lett till en bristsituation på kalv som har drivit upp kalvpriserna. Det vi har framför oss är vad som kommer att inträffa nästa höst då när alla eller väldigt många vill slakta sina djur före årsskiftet medan bidraget finns kvar, säger Lars Béve.

Långa köer till slakterierna och en brist på svenskt nötkött är att vänta säger Lars Béve.

– Det är risk att det blir en hög slakt i november december 2011 och en bristsituation värre än normalt i första kvartalet 2012, säger Lars Béve.

Slakten av nöt går nedåt i Sverige och Lars Beve tror att avskaffandet av handjursbidraget kan leda till att fler nötköttsproducenter kommer att sluta med sin produktion.

– Jag tror vi kommer att se ett tapp bland producenter, med den prissättning som vi producenter får idag kommer det inte vara mycket nötköttsproduktion kvar i Sverige framöver, säger Lars Béve.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".