Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Spårväg till Söderköping fullt möjlig"

Publicerat tisdag 15 februari 2011 kl 15.23
"Om det är fem, tio eller femton är framåt i tiden går inte att säga"
(2:24 min)
I framtiden kan spårvägen till Hageby komma att fortsätta ända till Söderköping. Foto: Maria Turdén.

Det är fullt möjligt att bygga en spårvägsförbindelse mellan Norrköping och Söderköping. Det beskedet lämnade politiska företrädare för de båda kommunerna idag.

– När man planerar hur vi ska använda marken mellan oss måste vi lägga reservat för spår i framtiden. Och då måste vi planera idag. Om det sedan är fem, tio eller femton år framåt i tiden går inte att säga, säger Eva Andersson (S) kommunalråd i Norrköping.

I den idéstudie som presenterades idag utgår man ifrån att spårvägen ska gå bredvid eller på nuvarande E22:an, förutsatt att E22:an får en ny sträckning. 30 minuter ska det ta mellan städerna och snitthastigheten blir 70 km i timmen.

Idag pendlar runt 4000 personer mellan städerna, de flesta med bil. Kommunstyrelsens ordförande i Söderköping, Magnus Berge (C), säger att en spårväg kommer att locka fler att resa kollektivt och uppmuntra till fler resor överhuvudtaget mellan städerna.

– Vi har ju planer på att bygga ut städerna åt varandras håll och då kommer ju att befokningsunderlaget för pendling att stiga ytterligare. Dessutom vet vi ju av erfarenhet att spårbunden trafik är mer populärt och uppfattas som mer komfortabelt som färdmedel. 

Kostnaden beräknas hamna kring 590 miljoner kronor.

– Det är ju stora investeringar, men de ska slås ut på många år och det fordras ju inte bara insatser från kommunerna utan det krävs ju både en regional och nationell satsning. 

 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".