Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
östergötland

Landshövdingen vill minska idrottsvåldet

Publicerat torsdag 17 februari 2011 kl 13.54
”För en del människor är det nåt relä i huvudet som slår ifrån"
(1:26 min)
1 av 2
Foto: Adam Ihse/Scanpix
Landshövding Elisabeth Nilsson. Arkivfoto: Jakob Kindesjö/P4 Östergötland
2 av 2
Landshövding Elisabeth Nilsson. Arkivfoto: Jakob Kindesjö/P4 Östergötland

Problemen med våld, trakasserier och hot i samband med sportevenemang finns inte bara i storstäderna, utan finns även i Östergötland sedan flera år tillbaka. Nu vill landshövding Elisabeth Nilsson få fram insatser som kan minska våldet.

Idag genomför därför länsstyrelsen tillsammans med Östergötlands idrottsförbund ett seminarium där man ska diskutera hur läktarkulturen påverkar idrotten och alla som är anknutna till den.

Bland annat deltar supporterklubbar, domare och sponsorer. Även polisen kommer att ge sin syn på problemet.

– Jag hoppas att vi tillsammans kan komma fram till insatser som kan motverka våldet, säger Elisabeth Nilsson. Ska vi komma vidare måste alla parter samverka och i länet har vi redan en god grund att stå på genom vårt nära samarbete med idrottsförbundet, säger hon.

Länsidrottschefen Kjell Augustsson beklagar utvecklingen.
– Det har tyvärr blivit en allt större del av idrotten, säger han. – För en del människor är det nåt relä i huvudet som slår ifrån.

Kjell Augustsson har ingen klar lösning för hur man kan lösa problemet, men han menar att det är viktigt att involvera anhängarna mer.

– Man måste få in supportrarna mer i idrotten så att de inser att de blir en viktig del av den. Inramningen vid ett idrottsevenemang är ju oerhörd viktig och välfyllda läktare med entusiastisk publik är ju helt fantastiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".