Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Försök för rättvisare assistans

Uppdaterat onsdag 23 februari 2011 kl 15.20
Publicerat onsdag 23 februari 2011 kl 06.11
"Får inte vara kränkande"
(2:07 min)
1 av 2
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
2 av 2
Omsorgsdirektör Peder Ellison i Linköping. Foto: Raina Medelius/SR

Försäkringskassan testar nu ett nytt sätt att bedöma ansökningar om personlig assistans för personer med funktionsnedsättning. Ett av de kontor som ingår i försöket finns i Norrköping. 

Avsikten är att det i framtiden ska göras likadana bedömningar i hela landet.

- Jag vill ha ett nationellt bedömningsinstrument som är vedertaget och som omfattar alla delar av landet. Har man nationella lagstiftningar så ska det inte ha betydelse var man bor i landet för vilken bedömning man får.

Så sa Linköpings omsorgsdirektör Peder Ellison till P4 Östergötland i slutet av förra året. Då stod det klart att kommunen betalat dubbelt så många assistenstimmar för personer med funktionsnedsättning det senaste året jämfört med tidigare, efter att Försäkringskassan sagt nej till att betala.

Både Peder Ellison och kommunalrådet Jan-Willy Andersson anser att Försäkringskassan blivit hårdare lokalt i bedömningarna av vem som behöver personlig assistans.

- När det sker förändringar och de skärper sin tolkning då drabbar det oss. Det här måste vi reda ut med Försäkringskassan för vi har märkt att man inte hanterar det lika över landet, säger Jan-Willy Andersson.

Samma åsikter finns på andra håll i landet, och nu håller Försäkringskassan centralt på att ihop med Socialstyrelsen prova ut ett nationellt bedömningsinstrument för vem som har behov av personlig assistans. Uppdraget kommer från regeringen och ska redovisas sista augusti.

Sen i slutet av januari har åtta av Försäkringskassans kontor i landet börjat använda bedömningsinstrumentet som bland annat består av ett antal fastställda frågor.

Norrköpingskontoret är med som ett av åtta kontrollkontor, där man inte anväder testinstrumentet.

Riksdagsman Kenneth Johansson som är ordförande i riksdagens socialutskott, och kunnig i frågor om funktionsnedsatta personers rättigheter, han hoppas nu på en mer rättvis och rättssäker bedömning av assistenssökande personer i framtiden. Men han anser att det också kan finnas nackdelar med ett nationellt bedömningsinstrument.

- Det får inte bli så detaljerat att det känns som att man kränker den enskilda individens integritet. Å andra sidan, så fort det rör sig om en individuell prövning, och det är det ju här, så kommer det i vissa lägen ändå att uppfattas, tror jag, som att myndigheten blir för nyfiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".