Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Polismorden i Malexander

Nytt nej till begäran om tidsbestämt straff

Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 13.54
Tony Byström, tidigare Olsson i samband med häktningsförhandlingarna efter rymningen från Hall. Foto: Fredrik Olsson / Scanpix

Risken för att Tony Olsson ska återfalla i allvarlig brottslighet är fortfarande hög. Det konstaterar Rättsmedicinalverket i sitt yttrande om Olssons begäran om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

Tony Olsson hävdar själv att han förändrades i grunden när han satt isolerad i ett halvår efter den uppmärksammade rymningen från Hall 2004.

De senaste åren har Olsson, eller Byström som han numera kallar, uppträtt på ett annorlunda sätt än tidigare. Han säger sig ta avstånd från kriminalitet och hävdar att han känner skuld för den skada han orsakat sina offer.

Han ska också ha brutit med sina kriminella och nazistiska nätverk, skrivit två böcker, läst historia på universitetsnivå och skaffat sig kontakter utanför den kriminella världen.

I sitt yttrande till Örebro tingsrätt, som sköter mål av den här typen, konstaterar dock RMV att Olsson har flera av de tyngsta riskfaktorerna för återfall och nämner framförallt en helt igenom kriminell livsstil.

Olsson själv säger att han har förändrats till det bättre, men hans tidigare dokumenterade skicklighet att manipulera gör det svårt att bedöma om detta är korrekt, skriver RMV.   

Det var i mitten av november förra året som Tony Olsson ansökte om att få sitt livstidsstraff för polismorden i Malexander tidsbestämt.

Tidigare i år sa även Kriminalvården nej till ett tidsbestämt straff i sitt yttrande till tingsrätten i Örebro. Avslaget motiverades med Olssons "massiva och unika misskötsamhet av yttersta allvarlig art".

I januari i år avslog tingsrätten i Örebro en liknande begäran från Jackie Arklöv, som också avtjänar livstidsstraff för polimorden i Malexander.  

Beslutet motiverades med att straffvärdet för brotten var för högt för att livstidsstraffet redan nu ska kunna omvandlas ett tidsbestämt straff. I sitt yttrande om Arklöv konstaterade dock kriminalvården att han, i motsats till Tony Olsson, var ganska väl förberedd för frigivning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".