Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Vinterkräksjukan däckar många

Publicerat tisdag 8 mars 2011 kl 12.40
"De högsta siffror vi haft"
(1:42 min)
En skylt i en sjukhuskorridor varnar för vinterkräksjuka. Arkivfoto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Rekordmånga svenskar drabbas av den så kallade vinterkräksjukan just nu och det ställer stora krav, inte minst på sjukvården. Över 500 fall rapporterades till exempel in till Smittskyddsinstitutet förra veckan.

Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog inom Smittskyddsinstitutet, bedömer att över 5 000 svenskar är sjuka.

– Så här många har inte blivit rapporterade en enskild vecka. Den här veckan och förra veckan, alltså vecka åtta och nio, det är de högsta siffror vi har haft. Det här ställer till väldigt stora bekymmer inom sjukvården, säger han.

– Sedan har vi förskolor, skolor och arbetsplatser som också är väldigt hårt drabbade just nu.

Vad beror det här på?

– Det är väldigt svårt att tolka de här siffrorna. Dels kan det vara att vi har fått en virusstam som cirkulerar, som kan smitta många människor. Samtidigt är man vid den här tiden på året inom sjukvården väldigt mån om att undersöka vad folk egentligen blir sjuka av. Det kan driva på att provtagningen blir mer intensiv och då får vi också fler fynd.

Smittskyddsinstitutet började med sin statistik 2003 och så många rapporterade fall av vinterkräksjuka som just nu har aldrig tidigare rapporterats in från vårdcentraler och sjukhus runt om i landet.

På många platser har sjukhus stora problem med olika utbrott av vinterkräksjuka.

På Norra Älvsborgs länssjukhus, NäL, i Trollhättan gick sjukhusledningen i går ut och uppmanade folk att inte komma dit, annat i nödfall, för att minska smittspridningen.

– Läget är besvärande. Vi har vinterkräksjuka på många avdelningar. De flesta medicinavdelningar har vinterkräksjuka, säger chefläkare Ulf Almqvist.

Vad betyder det för verksamheten?

– Vissa avdelningar som har fler fall kan ha intagningsstopp. Man kan inte ta in patienter där. Det innebär också att personal drabbas av vinterkräksjuka. Då blir det extra besvärligt eftersom vi kan lida brist på personal, säger han.

Mer om vinterkräksjuka

  • Orsakas av calicivirus, ett tarmvirus, som finns i två former: noro- och sapovirus. Det är norovirus som flera landsting nu har rapporterat höga nivåer av.
  • Är väldigt smittsam och orsakar kräkningar, diarréer och ont i magen. Man kan också få feber, huvudvärk och muskelvärk.
  • De flesta smittas mellan november och april med en topp i januari-mars. En enda person kan smitta en hel förskola eller arbetsplats.
  • Viruset sprids bland annat genom kontakt med smittade personer och via mat som någon sjuk har lagat.
  • Risken att smittas minskar om man tvättar händerna ofta och använder flytande tvål.
  • Den som är sjuk bör vara hemma minst två dygn efter att symtomen har gått över.

Källa: Vårdguiden (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".