Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mjölby

Hård kritik efter barnmord

Uppdaterat onsdag 9 mars 2011 kl 14.34
Publicerat onsdag 9 mars 2011 kl 10.48
Socialstyrelsen kräver nu att kommunen vidtar åtgärder för att någon liknande inte ska kunna hända igen. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Efter den uppmärksammade dödsmisshandeln av en tvåårig pojke i Mjölby i somras riktar nu Socialstyrelsen skarp kritik mot kommunen. Trots att sjukvården misstänkte att pojken blev misshandlad gjordes ingen utredning. 

– Det handlar om att man inte inledde någon utredning efter inkommen anmälan från sjukvården. Man polisanmälde inte misstanken om brott mot ett barn och man tog inte heller initiativ till den form av samverkan som man är skyldig att göra när det gäller brott mot barn, säger Brigitta Hagström på Socialstyrelsen.

Kvällen den 22 juni kom pojken in till akutmottagningen på US i Linköping med en bruten arm. Hans styvpappa hävdade att tvååringen ramlat, men läkaren, som behandlade pojken, anade att något inte stod rätt till och anmälde fallet till socialtjänsten i Mjölby.

Dagen efter kom personal från socialtjänsten till sjukhuset och pratade med mamman och styvpappan. Därefter beslutade man sig direkt för att inte inleda någon utredning. Någon polisamälan gjordes inte heller. 

Några veckor senare avled pojken sedan han på nytt blivit misshandlad. Under den polisutredning som följde visade det sig att  pojken vid upprepade tillfällen blivit misshandlad av sin styvpappa under de månader som föregick hans död.

Den 25-årige styvpappan dömdes senare till 12 års fängelse för mord, grov misshandel och grov fridskränkning.

I sitt utlåtande konstaterar Socialstyrelsen baland annat att det är mycket anmärkningsvärt att kommunen varken gjorde någon egen utredning eller polisanmälde fallet, inte minst med tanke på att man tidigare fått kritik för liknande brister.

– Länsstyrelsen har vid två tillfällen påtalat och kritiserat Mjölby kommun för att just fallera i de här ärendena, så det här ser vi mycket allvarligt på, säger Birgitta Hagström.

Hon säger också att Socialstyrelsen nu kommer att granska hur anmälningar av den här typen hanteras av Mjölby kommun.  Socialstyrelsen kräver också att kommunen vidtar åtgärder för att något liknande inte ska upprepas.

Tidigare artiklar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".