Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrköping

Kommunen backar om storkök

Publicerat onsdag 9 mars 2011 kl 15.32
Nu kan vi definitivt begrava alla tankar på ett storkök”
(1:20 min)
Nu skrotas planerna på ett nytt störköksbygge i Norrköping. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Efter de kraftiga protesterna skrotar kommunledningen i Norrköping nu planerna på att bygga ett nytt storkök. Istället kommer de befintliga köken att byggas ut. Hemtjänstens kylda matlådor från Sala blir dock kvar, åtminstone tills vidare.

– Vi har utrett om det finns alternativ till storköken och när jag ser  utredningens resultat drar jag slutsatsen att vi nu definitivt kan begrava alla tankar på ett storkök och det tycker jag känns bra, säger Lars Stjrenkvist.

Debatten om var maten till kommunens skolor, äldreboenden och hemtjänst ska lagas efter att storköket i Sandbyhov dömts ut, har pågått i flera år.

Den borgerliga oppositionen har hela tiden varit emot storköksplanerna och genomförde under förra året bland annat en namninsamling som runt 6000 kommuninvånare skrev på och Lars Stjernkvist medger idag att opinionen påverkat kommunledningens beslut.

– Det har varit en kraftig opinion och därför har vi utrett andra alternativ. Och när vi nu ser att det går att bygga ut de befintliga köken och tror att  Norrköpingsborna är beredda att betala lite mer för att få lokalt lagad mat då tycker jag att vi politiker ska prioritera på ett sådant sätt att det blir möjligt.

Fortfarande återstår dock frågan om var de kylda matlådor, som levereras till de Norrköpingsbor som får mat via hemtjänsten, ska tillagas. Sedan snart två år tillbaka lagas den maten i Sala.  

Kommunalrådet Kerstin Hildebrand (V) säger till P4 Östergötland att en lösning även på det området är på gång, men tills vidare kommer matlådorna från Sala även i fortsättningen att levereras var tionde dag. 

Fråga

I Östergötland Idag intervjuade vi Åsa Carlstein, kostekonom i Göteborg. Enligt henne är det inte bara viktigt att maten är god utan också att den ser aptitlig ut. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".